Trygg Trafikk

1 av 3 har syklet i beruset tilstand

Del

Hele 32 prosent innrømmer at de har syklet i beruset tilstand, dobbelt så mange menn som kvinner har syklet i fylla, og verstingene er ikke de yngste, viser en spørreundersøkelse for Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

– Selv om det ikke finnes noen promillegrense for syklister, er det likevel ikke lov å sykle hvis man ikke er skikket for det på grunn av rus eller andre ting. Når du drikker svekkes dømmekraften, risikoforståelsen og reaksjonsevnen – og det mye fortere enn man tror. Da utgjør du en fare både for deg selv og andre. Derfor mener vi at folk bør tenke om sykkelen som de tenker om bilen: La den stå hvis du har drukket, sier Harald Heieraas, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Godt voksne er versting

I undersøkelsen, som er gjort av YouGov, er det stor forskjell mellom kjønnene. Hele 43 prosent av menn bekrefter å ha syklet i beruset tilstand, mot 21 prosent av kvinnene. Noe overraskende er verstingen aldersgruppen 30-49 år, hvor 39 prosent svarer ja, mens blant de yngste, 18-29 år, svarer 29 prosent at de har syklet i beruset tilstand.

– Jeg vil tro dette henger sammen med at de yngste i større grad bruker elsparkesykkel som fremkomstmiddel, i hvert fall i byene, mens godt voksne foretrekker sykkelen. Det som bekymrer oss fra et forsikringsståsted er at antallet ulykker og skader øker voldsomt, ikke minst blant de som er påvirket av alkohol. Selv med forsikring kan en eventuell erstatning bli kraftig redusert dersom man var påvirket av alkohol eller andre rusmidler, og dermed kan ha medvirket til ulykken, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Fra 2005 til 2016 ble antall syklister som ble behandlet ved traumeavdelingen ved Oslo universitetssykehus mer enn fordoblet. Alle sykler, også elektriske, er etter loven å anse som vanlig tråsykkel, og derfor gjelder ikke forsikringsplikt for kjøretøy for elsykler.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 29. april – 3. mai gjennomført til sammen 1008 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år»

Kontakt Tryg Forsikring: Torbjørn Brandeggen, Kommunikasjonsrådgiver Tryg Forsikring. Mobil: 952 17 744 Mail: torbjorn.brandeggen@tryg.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Last ned bilde

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom