Frende Forsikring

1 av 3 har kjørt bil uten å vite om de var edru

Del

Dobbelt så mange ble drept av ruskjøring i fjor, som året før. Likevel svarer 1 av 3 at de har kjørt bil uten å være sikker på om de var edru i en ny undersøkelse.

1 ac 3 sier at de har kjørt bil uten å vite om de var edru. Foto: Pxhere.
1 ac 3 sier at de har kjørt bil uten å vite om de var edru. Foto: Pxhere.

- Dette er skremmende. Du skal aldri kjøre bil før du er helt sikker på at du er kjørbar. Først da unngår du å være en fare for deg selv eller å utsette uskyldige barn og voksne for stor fare, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

- Ikke uventet
Hele 32 prosent svarer altså ja i undersøkelsen YouGov har utført for Frende Forsikring.

- Det er beklageligvis ikke uventet, sier advokat Harald Fjeldstad. Han jobber med flere hundre promillekjøringssaker årlig.

- Det er svært foruroligende at en tredjedel er villig til å ta sjansen på å sette seg bak rattet uten å være sikre på at de er edru, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Dobbelt så mange drepte
Tall fra Statens Vegvesen viser at 40 mennesker ble drept på grunn av ruskjøring i 2018. Det er dobbelt så mange som året før.

- Denne utviklingen er skummel. Her må bilførere ta større ansvar for sikkerheten. Ikke tro at du er edru. Vit det sikkert, eller la bilen stå. Uten unntak, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

108 mennesker døde på norske veier i 2018. 34 prosent av dødsulykkene skyldtes rus, enten alkohol, narkotika eller blandingsrus. I 2017 var det 20 prosent av dødsulykkene som skyldtes rus.

Nesten 10.000 tatt i fjor
- Jeg har mange klienter som oppriktig har trodd at alkoholen har vært ute av kroppen, men så var den ikke det likevel. Alle foretar nok ikke en like god kontroll, men føler seg «fin» og antar at oppdagelsesrisikoen er lav, sier advokat Harald Fjeldstad. 

I fjor ble 9649 bilister tatt for ruskjøring. Det er 10 prosent flere enn i 2017. MA – Rusfri Trafikk vil ha politikerne på banen.

- Det er frustrerende å vite at halvparten av dødsfallene kunne vært forhindret med alkolås, sier Kristoffersen i MA - Rusfri Trafikk.

Vil ha kampanjer over hele landet
- Det er ikke nok å bare bygge og utbedre vei. Vi vil ha landsdekkende kampanjer med promille som tema, på lik linje med kampanjer som Bruk bilbelte og Del veien, sier hun.

Å gå til innkjøp av en alkomåler er et annet tiltak som kan redde liv.

- Sørg for at måleren er godkjent og at den kalibreres i henhold til produsentens anbefalinger, sier Kristoffersen.

Ved utgangen av juli 2019 hadde 55 personer mistet livet i trafikken, det samme antallet som i fjor. Det viser tall fra Statens Vegvesen.

Glem forsikring hvis du kjører i rus
Hvis du havner i en ulykke og det bevises at du er ruspåvirket får du trolig problemer med forsikringen. Opptil 100 prosent avkortning kan bli resultatet og du kan også få regresskrav mot deg fra forsikringsselskapet.

- Ikke ta sjansen, ta ansvar! Vi har sett nok stygge ulykker som følge av ruskjøring, sier Roger Ytre-Hauge fra Frende Forsikring.

FAKTA: Menn kjører oftere når de er usikker
Undersøkelsen viser at 38 prosent av menn og 25 prosent av kvinner har kjørt bil uten å være sikker på om de er edru.
Kilde: Frende Forsikring

FAKTA: Slik straffes du
Promillegrensen for bil i Norge er 0,2. Blir du stoppet med promille over dette venter det reaksjoner. Det finnes unntak og nyanser til reglene under. For eksempel blir straffen strengere hvis du forårsaker en ulykke i ruspåvirket tilstand.

Promille 0,2-0,5

  • Bot på 6000-10000 kroner

Promille 0,5-1,2

  • Betinget fengsel
  • Bot på 1,5 ganger brutto månedslønn
  • Inndratt førerkort i minst 1 år

Promille over 1,2

  • Ubetinget fengsel
  • Bot på 1,5 ganger brutto månedslønn
  • Inndratt førerkort i minst 2 år

Les mer om lover og regler for ruspåvirket kjøring her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

1 ac 3 sier at de har kjørt bil uten å vite om de var edru. Foto: Pxhere.
1 ac 3 sier at de har kjørt bil uten å vite om de var edru. Foto: Pxhere.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom