KnowBe4 Research

1 av 3 får for lite IT-hjelp

Del

Nesten 30 prosent sier at de synes det vanskelig å få tak i IT-hjelp og støtte på arbeidsplassen sin. Det viser en undersøkelse fra KnowBe4 Research. – Ikke rart virksomheter blir utsatt for vellykkede angrep, sier sikkerhetsekspert Kai Roer.

Kai Roer peker på hvor viktig IT-opplæring og støtte er for å unngå alvorlige dataangrep. Foto: Katrine Lunke.
Kai Roer peker på hvor viktig IT-opplæring og støtte er for å unngå alvorlige dataangrep. Foto: Katrine Lunke.

Funnene kommer fram i årets rapport om sikkerhetskultur fra KnowBe4 Research, forskningssenteret til IT-selskapet KnowBe4. Mer enn 320 000 respondenter har deltatt i den globale undersøkelsen.

 – Et av de viktigste sikkerhetstiltakene en virksomhet kan ha er å sørge for at alle ansatte vet hva de skal gjøre og hvem de skal kontakte om de får problemer. Det er spesielt viktig hvis de havner i en vanskelig eller kritisk situasjon på nett eller etter å ha mottatt en epost, sier Kai Roer. Han er forskningssjef for KnowBe4 Research, og ansvarlig for rapporten.

Når virksomheter ikke klarer å gi tilstrekkelig IT-hjelp og støtte til sine ansatte, må de forvente flere vellykkede angrep.

– Mange av de aktivitetene de kriminelle står for skiller ikke mellom små og store virksomheter eller offentlige og private virksomheter. Det brukes mange metoder for å angripe enkeltpersoner og virksomheter, men majoriteten av dem gjøres ved å utnytte enkeltpersoners uoppmerksomhet eller uvitenhet. Derfor er IT-støtte én av fire sikkerhetspilarer, sammen med programvare, rutiner og trening. I sum er det disse som reduserer sannsynligheten for at de kriminelle lykkes, sier Roer.

– Mange ledere tar for lett på det

IT-avdelingens medarbeidere er sentrale for alle disse.

– Det er viktig å skape trygghet hos de ansatte, og sørge for at de er godt kjent med rutiner. Det er en viktig prioritering, og denne undersøkelsen tyder på at mange ledere tar for lett på det. Enten har de gitt IT-avdelingen for lite ressurser eller så har de prioritert oppgavene feil, sier Roer.

Mer enn et år på hjemmekontor for mange har tvunget virksomheter over i heldigital hverdag. Dette kan ha bidratt til å øke presset på IT-avdelingene.

– Hjemmekontor har gjort det vanskeligere. IT-kompetansen varierer hos hver enkelt, og terskelen for å be om hjelp er kanskje blitt høyere. I tillegg til sikkerhetsrelaterte utfordringer, har det nok vært en del nye driftsoppgaver hos mange virksomheter som har krevd mye ressurser fra IT-avdelingen, sier Kai Roer.

Han håper at dette året har vært en kraftig påminnelse om hvor avhengig vi er av at IT-tjenester fungerer som de skal, og at de ansatte får god opplæring, også når vi kommer tilbake på kontorene.

– For å unngå alvorlige IT-angrep er lederne nødt til å prioritere opplæring i IT-sikkerhet, og å sørge for at IT-ansvarlige er tilgjengelige og godt synlige i virksomheten. Slik bygger man tillit hos de ansatte, så de føler seg trygge og ber om hjelp når det oppstår sikkerhetshendelser, sier Roer.

Kontakter

Kai Roer
Daglig leder
Telefon: 98646988
E-post: Kai@clt.re

Bilder

Kai Roer peker på hvor viktig IT-opplæring og støtte er for å unngå alvorlige dataangrep. Foto: Katrine Lunke.
Kai Roer peker på hvor viktig IT-opplæring og støtte er for å unngå alvorlige dataangrep. Foto: Katrine Lunke.
Last ned bilde

Om KnowBe4 Research

KnowBe4 Research
KnowBe4 Research
Apotekergata 10
0180 Oslo

https://www.knowbe4.com/

KnowBe4 er en ledende leverandør av opplæring i IT-sikkerhet, og brukes av mer enn 41 000 organisasjoner over hele verden. Selskapet er notert på Nasdaq-børsen i USA.

Våren 2019 kjøpte KnowBe4 det norske selskapet CLTRe, som forsker på sikkerhetskultur. CLTRe ble senere til KnowBe4 Research og det er KnowBe4s forskningssenter, som er lokalisert i Oslo. 

Knowbe4 Research forsker på sikkerhetskultur, risiko, menneskelig atferd og hvordan atferd påvirker sikkerheten. Målet  er å finne ut mer om hva som må til for å redusere sikkerhetsrisikoen mennesker utgjør i en organisasjon.
 
Forskningssenteret i Oslo jobber uavhengig av KnowBe4s andre enheter og har som mål at forskningsfunnene skal komme hele IT-sikkerhetsbransjen til gode, ikke kun KnowBe4 og selskapets kunder.

Følg pressemeldinger fra KnowBe4 Research

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KnowBe4 Research på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra KnowBe4 Research

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom