Frende Forsikring

1 av 2 dropper brannøvelse hjemme: - Det er uansvarlig!

Del

54 % har aldri hatt brannøvelse og prøvd rømningsveiene hjemme. - Uansvarlig, sier brannekspert.

Har du hatt brannøvelse hjemme i det siste? Det er viktig. Foto: Trygg og Sikker AS
Har du hatt brannøvelse hjemme i det siste? Det er viktig. Foto: Trygg og Sikker AS

- Du er nødt å vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne. Sekundene du sparer på å ikke nøle kan være livsviktige. Du må vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren. Han anbefaler at du gjennomfører brannøvelse hjemme så raskt som mulig.

10 prosent av de spurte i den landsomfattende undersøkelsen kan ikke huske sist de hadde brannøvelse hjemme. Og bare 15 prosent har hatt brannøving det siste året. Undersøkelsen er uført av YouGov for Frende Forsikring.

Øver på jobb, men ikke hjemme
- For de fleste er det en selvfølge å øve på dette på jobb, skole og i barnehage, men det er minst like viktig å øve der vi bor og sover. De fleste branner og branntilløp oppstår i hjemmet, og alle burde vite hva de skal gjøre hvis det skjer, sier Janicke Larsen, leder for forebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

- Her har mange en jobb å gjøre. Det tar ikke lang tid å gjennomføre en brannøvelse, men det gir desto større trygghet, sier Larsen.

Ryddighet redder liv
Hvis det begynner å brenne har du liten tid. Du rekker ikke tenke stort, og må reagere lynkjapt.

- Da kan du ikke begynne å lure på hvor rømningsveien er, om du har en brannstige eller hvordan slukkeutstyret skal håndteres, sier Frendes brannekspert.

Det er også viktig at rømningsveiene holdes ryddig hele året. Du vil ikke møte en blokkert utgang hvis det brenner.

- Spesielt gjelder dette i blokker med mange beboere i hver oppgang, sier Janicke Larsen.

Lag brannrapport på mobilen
Det er anbefalt at du gjennomfører brannøvelse minst én gang i året, gjerne to. Hver gang du øver finner du gjerne noe som kan gjøres bedre eller mer effektivt neste gang.

- Det er lurt å legge inn en årlig påminnelse på mobilen som minner deg om å ha brannøvelse. Etter øvelsen kan du lage et lite notat. Skriv opp mangler som må utbedres, hva som fungerte og hva som må gjøres bedre neste gang, sier Øystein Øren.

Evakuer fra alle rom
Hvordan du praktisk gjennomfører en øvelse varierer om du bor alene, i kollektiv eller sammen med barn.

- Uansett er det viktig at du vet hvilke rømningsmuligheter du har og hvor slokkeutstyret er plassert, sier Janicke Larsen.

- Hvis du har barn må dere øve på hva dere skal gjøre når det brenner, og hvordan dere skal komme dere ut fra alle rom. Avtal en fast møteplass utenfor boligen, oppfordrer hun.

65 prosent av småbarnsfamiliene svarer i Frendeundersøkelsen at det er mer enn fem år siden de hadde brannøvelse hjemme, eller at de aldri har hatt det.

- Barna dine må vite hva de skal gjøre hvis det brenner! Det er ikke gitt at du kan hjelpe dem ut, sier branneksperten i Frende.

- Fortell barna at det er alvor hvis det brenner, men gjør gjerne selve øvingen til en lek. Da er det lettere å få barna med deg, sier Øystein Øren.

Hvis du ikke kan komme deg ut
Det er ikke alltid det er mulig å komme seg ut på grunn av røyk eller overtente rømningsveier utenfor rommet du oppholder deg på.

- Hvis du vet at brannvesenet er på vei kan det være et alternativ å bli på rommet eller for eksempel en balkong til hjelpen kommer. Da må du i så fall gi tydelige signaler om hvor du er, slik at du kan få hjelp raskt, sier lederen for forebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

TIPS: Sjekkliste til brannøvelsen

  • Sjekk slukkeutstyret
  • Sjekk at du har evakueringsutstyret du trenger
  • Sjekk at evakueringsutstyret er i god stand
  • Sjekk at vinduer og dører lar seg åpne uten problemer
  • Prøv rømningsveiene
  • Noter ned feil og mangler, og utbedre dem kjapt etter øvelsen
  • Avtal dato for neste brannøvelse

Kilde: Frende Forsikring

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Har du hatt brannøvelse hjemme i det siste? Det er viktig. Foto: Trygg og Sikker AS
Har du hatt brannøvelse hjemme i det siste? Det er viktig. Foto: Trygg og Sikker AS
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom