Opplysningskontoret for brød og korn

1 av 10 unge ønsker seg en grønnere julemiddag

Del
Hvis de unge selv fikk velge menyen på julaften, ville nærmere en av ti valgt seg vegetarmat.
Byggkrem med bærkompott er en skikkelig julete dessert.
Byggkrem med bærkompott er en skikkelig julete dessert.

Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften, men det er ikke nødvendigvis dét alle i den oppvoksende generasjon ønsker seg.

I en undersøkelse gjennomført i desember av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Opplysningskontoret for brød og korn tyder nemlig svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.

På spørsmål om hva slags mat de ville spise på julaften om de selv fikk velge, svarer 15 % av 18-29-åringene at de kunne tenkt seg å spise kalkun, 9 % kunne tenke seg and, og 10 % ville valgt pizza.

Og 9 % svarer altså at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften om de selv fikk velge. 

Tradisjonsretter som ribbe og pinnekjøtt er likevel fortsatt mest populære, også blant de unge. 31 % av unge mellom 18 og 29 år ville valgt seg ribbe på julaften, mens 39% ville valgt pinnekjøtt. Totalsummen blir over 100 ettersom de spurte fikk anledning til å liste opp flere retter de kunne tenke seg å spise på julaften. 

>> Se også: Vegansk julemeny

Ny julemat

– Det å spise plantebasert mat oppleves som bærekraftig og er dessuten godt for magen, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun tror unge sier at de kunne tenke seg en grønnere julemat både på grunn av det økende miljøengasjementet og et behov for å utfordre tradisjonene litt.

Det å spise vegetarisk i julen, trenger ikke være komplisert eller vanskelig. Det er mye godt å velge i hvis man bare er villig til å tenke litt utenfor boksen. Festmenyen kan bli minst like imponerende og full av gode smaker uten kjøtt og fisk.

– Salater, byggotto og rotgrønnsaker passer for eksempel fint til jul. Julegrøt og de tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske og kan enkelt gjøres veganske med  plantebaserte alternativer til meieriprodukter og egg, sier Nordbø.

Du kan også lage godt julepålegg uten kjøtt og fisk. Prøv for eksempel en rødbetehummus, som passer like godt på en skive brød som den gjør som dipp til potetchips eller grønnsaker. Eller overrask gjestene med rødbetrundstykker til julelunsjen.

Eldre holder på tradisjonene


De spurte mellom 18 og 29 var ikke helt alene om å ønske seg vegetarmat på julekvelden. Seks prosent av dem mellom 40 og 49 og to prosent av dem mellom 50 og 59 ville valgt det samme.

De over 60 er derimot mindre klare for endringer i tradisjonene. Ingen av de spurte i denne gruppen synes vegetarmat frister på julaften.

Størstedelen av de spurte oppga at de er opptatt av tradisjoner når det gjelder julemat. 62 prosent svarte at de anser seg som tradisjonsbundne, mens kun 13 prosent oppga at de liker å prøve nye ting.

Dette vil vi helst spise på julaften

  • Ribbe av svin (40 prosent)
  • Pinnekjøtt (39 prosent)
  • Kalkun (10 prosent)
  • Skinkestek (6 prosent)
  • Lutefisk (5 prosent)
  • Torsk (5 prosent)
  • And (5 prosent)
  • Koldtbord (4 prosent)
  • Vegetarmat (4 prosent)
  • Pizza (3 prosent)

Oppskrift: Vegansk "stek"

INGREDIENSER

1 middels stor løk
2 hvitløksfedd
175 g ferdigkokte røde linser
175 g ferdigkokte grønne linser
230 g aromasopp
3 dl brødrester
2 ss linfrø
150 g havregryn
2 ss soyasaus
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper
2 ts tørket timian
vann om behov

SLIK GJØR DU


Sett stekeovnen på 190 °C.

Rens løk, hvitløk og sopp og finhakk dette, gjerne i en foodprosessor.

Hell vannet av linsene.

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, med unntak av vann.

Nå skal du teste om du trenger å tilsette litt vann. Ta litt av blandingen i hånden. Blandingen skal lett kunne formes som en liten ball. Om det ikke går, tilsett litt vann, og prøv igjen. Gjenta om nødvendig. Ikke tilsett vann om du ikke trenger det, for da blir «steken» for løs.

Legg et bakepapir i en brødform. Ha røren i formen og bruk en slikkepott dyppet i litt vann for å glatte til overflaten.

Stek «steken» i den forvarmede stekeovnen i 50-60 minutter. Følg med på de siste ti minuttene. Om du synes at den blir litt for mørk kan du legge en bit aluminiumsfolie over toppen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle i formen. Pakk den gjerne inn i folie, slik at den holder varmen. Skjæres i skiver ved servering.

Oppskrift: Byggkrem med bærkompott

INGREDIENSER

Byggrynskrem:
2 dl byggryn
4 dl vann
1 dl mandler
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Kompott:
1 pakke dypfryste kirsebær eller andre bær (ca. 350g)
4 ss sukker
1 - 2 ts potetmel

SLIK GJØR DU


Kok byggryn i vann i 35 minutter. Hell grynene over i en sil eller et dørslag og skyll under kaldt vann. La renne godt av.


Varm stekeovnen til 180 °C. Legg mandlene på en rist midt i ovnen og la stå i 10 minutter. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøl mandlene før de grovhakkes.


Kompott: Gi bærene et forsiktig oppkok sammen med sukker. Rør inn potetmelsjevning. La stå til det såvidt er begynt å koke, og trekk kjelen av platen.


Pisk fløte sammen med sukker og vaniljesukker til en myk krem. Vend inn byggryn og hakkede mandler. Server byggrynskrem med kompott i porsjonsskåler.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Byggkrem med bærkompott er en skikkelig julete dessert.
Byggkrem med bærkompott er en skikkelig julete dessert.
Last ned bilde
En "stek" av linser og havregryn er et grønt alternativ til ribbe.
En "stek" av linser og havregryn er et grønt alternativ til ribbe.
Last ned bilde
Kuvertbrød med rødbeter gir et fargerikt innslag til julemiddagen.
Kuvertbrød med rødbeter gir et fargerikt innslag til julemiddagen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye