1 av 10 unge ønsker seg en grønnere julemiddag
Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften, men det er ikke nødvendigvis dét alle i den oppvoksende generasjon ønsker seg.
I en undersøkelse gjennomført i desember av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Opplysningskontoret for brød og korn tyder nemlig svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.
På spørsmål om hva slags mat de ville spise på julaften om de selv fikk velge, svarer 15 % av 18-29-åringene at de kunne tenkt seg å spise kalkun, 9 % kunne tenke seg and, og 10 % ville valgt pizza.
Og 9 % svarer altså at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften om de selv fikk velge.
Tradisjonsretter som ribbe og pinnekjøtt er likevel fortsatt mest populære, også blant de unge. 31 % av unge mellom 18 og 29 år ville valgt seg ribbe på julaften, mens 39% ville valgt pinnekjøtt. Totalsummen blir over 100 ettersom de spurte fikk anledning til å liste opp flere retter de kunne tenke seg å spise på julaften.
>> Se også: Vegansk julemeny
Ny julemat
– Det å spise plantebasert mat oppleves som bærekraftig og er dessuten godt for magen, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun tror unge sier at de kunne tenke seg en grønnere julemat både på grunn av det økende miljøengasjementet og et behov for å utfordre tradisjonene litt.
Det å spise vegetarisk i julen, trenger ikke være komplisert eller vanskelig. Det er mye godt å velge i hvis man bare er villig til å tenke litt utenfor boksen. Festmenyen kan bli minst like imponerende og full av gode smaker uten kjøtt og fisk.
– Salater, byggotto og rotgrønnsaker passer for eksempel fint til jul. Julegrøt og de tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske og kan enkelt gjøres veganske med plantebaserte alternativer til meieriprodukter og egg, sier Nordbø.
Du kan også lage godt julepålegg uten kjøtt og fisk. Prøv for eksempel en rødbetehummus, som passer like godt på en skive brød som den gjør som dipp til potetchips eller grønnsaker. Eller overrask gjestene med rødbetrundstykker til julelunsjen.
Eldre holder på tradisjonene
De spurte mellom 18 og 29 var ikke helt alene om å ønske seg vegetarmat på julekvelden. Seks prosent av dem mellom 40 og 49 og to prosent av dem mellom 50 og 59 ville valgt det samme.
De over 60 er derimot mindre klare for endringer i tradisjonene. Ingen av de spurte i denne gruppen synes vegetarmat frister på julaften.
Størstedelen av de spurte oppga at de er opptatt av tradisjoner når det gjelder julemat. 62 prosent svarte at de anser seg som tradisjonsbundne, mens kun 13 prosent oppga at de liker å prøve nye ting.
Dette vil vi helst spise på julaften
- Ribbe av svin (40 prosent)
- Pinnekjøtt (39 prosent)
- Kalkun (10 prosent)
- Skinkestek (6 prosent)
- Lutefisk (5 prosent)
- Torsk (5 prosent)
- And (5 prosent)
- Koldtbord (4 prosent)
- Vegetarmat (4 prosent)
- Pizza (3 prosent)
Oppskrift: Vegansk "stek"
INGREDIENSER
1 middels stor løk
2 hvitløksfedd
175 g ferdigkokte røde linser
175 g ferdigkokte grønne linser
230 g aromasopp
3 dl brødrester
2 ss linfrø
150 g havregryn
2 ss soyasaus
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper
2 ts tørket timian
vann om behov
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 190 °C.
Rens løk, hvitløk og sopp og finhakk dette, gjerne i en foodprosessor.
Hell vannet av linsene.
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, med unntak av vann.
Nå skal du teste om du trenger å tilsette litt vann. Ta litt av blandingen i hånden. Blandingen skal lett kunne formes som en liten ball. Om det ikke går, tilsett litt vann, og prøv igjen. Gjenta om nødvendig. Ikke tilsett vann om du ikke trenger det, for da blir «steken» for løs.
Legg et bakepapir i en brødform. Ha røren i formen og bruk en slikkepott dyppet i litt vann for å glatte til overflaten.
Stek «steken» i den forvarmede stekeovnen i 50-60 minutter. Følg med på de siste ti minuttene. Om du synes at den blir litt for mørk kan du legge en bit aluminiumsfolie over toppen.
Ta den ut av ovnen og la den avkjøle i formen. Pakk den gjerne inn i folie, slik at den holder varmen. Skjæres i skiver ved servering.
Oppskrift: Byggkrem med bærkompott
INGREDIENSER
Byggrynskrem:
2 dl byggryn
4 dl vann
1 dl mandler
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
Kompott:
1 pakke dypfryste kirsebær eller andre bær (ca. 350g)
4 ss sukker
1 - 2 ts potetmel
SLIK GJØR DU
Kok byggryn i vann i 35 minutter. Hell grynene over i en sil eller et dørslag og skyll under kaldt vann. La renne godt av.
Varm stekeovnen til 180 °C. Legg mandlene på en rist midt i ovnen og la stå i 10 minutter. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøl mandlene før de grovhakkes.
Kompott: Gi bærene et forsiktig oppkok sammen med sukker. Rør inn potetmelsjevning. La stå til det såvidt er begynt å koke, og trekk kjelen av platen.
Pisk fløte sammen med sukker og vaniljesukker til en myk krem. Vend inn byggryn og hakkede mandler. Server byggrynskrem med kompott i porsjonsskåler.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom