Klimabrølet

0ver 30.000 brølte for klima

Del

– Alle politikere i Norge har hørt brølet vårt. Folkeengasjementet bør inspirere til en mye tøffere klimapolitikk, sier Even Nord Rydningen, leder av Klimabrølet.

Even Nord Rydningen, leder av Klimabrølet
Even Nord Rydningen, leder av Klimabrølet

I dag ble Klimabrølet arrangert i 14 byer over hele landet. I Oslo samlet anslagsvis 20.000 seg foran Stortinget. Menneskemengden fylte Eidsvolls plass, Spikersuppa og helt opp til Univsersitetsplassen. I Bergen møtte over 5.000 opp på Torgallmenningen. I tillegg møtte 5.000 opp i øvrige byer.

– I dag har over 30.000 vist at vi ønsker handling. Vi vet at det ikke blir enkelt. Brølet skal vekke Storting og regjering og gi dem motet de trenger for å vedta en mye tøffere klimapolitikk og øke tempoet i gjennomføringen, sier Even Nord Rydningen, leder av Klimabrølet.

Arrangementet samlet unge, voksne, besteforeldre, skolestreikere og bedrifter, fagforeninger, trossamfunn, byfolk og bønder.

Krever troverdig handlingsplan

Klimabrølets mål er at politikerne treffer tiltak som begrenser global oppheting til 1.5-grader, i tråd med Parisavtalen.

– Nøyaktig hva som kreves for å stanse klimakrisen er politikerne og fagmiljøene best egnet til å svare på. Vi krever at Stortinget og kommunestyrene ikke bare vedtar ambisjoner. Nå må politikerne legge frem troverdige handlingsplaner som forklarer hvordan vi skal sikre en trygg fremtid for oss, og de som kommer etter oss, sier Rydningen.

Rydningen er overbevist om at samarbeid på tvers av partipolitiske tilhørigheter, generasjoner og kommunegrenser må til for å nå klimamålene.

– I dag har vi sett at en krise kan utløse noe fantastisk i oss. Vi står ovenfor en særdeles krevende øvelse, men har valgt å møte den med pågangsmot, glede og optimisme, ikke bare frustrasjon og sinne. Vi trenger mer samarbeid og sterkere samhold i tiden som kommer, sier Rydningen.

Ser frem mot stortingsvalget 2021

Siden februar i år har den partipolitisk uavhengige foreningen Klimabrølet jobbet for å arrangere markeringen. Det startet med fem ildsjeler. Nå teller foreningen godt over 100 frivillige i Oslo og rundt omkring i norske byer. I tillegg har over 100 store og små bedrifter og organisasjoner blitt med og oppfordret ansatte og medlemmer til å delta i markeringen.

– Vi har på kort tid bygget en usedvanlig sterk klimaallianse. Nå skal vi sette oss ned og se på hvordan vi kan forsterke engasjementet enda mer, med sikte på at Norge får det politiske lederskapet vi fortjener etter stortingsvalget i 2021, sier Rydningen.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon og intervju med Even Nord Rydningen ta kontakt med presseansvarlig:
Frithjov A. Nerby
995 19 056
frithjov.nerby@mslgroup.com

Bilder

Lenker

Om Klimabrølet

Klimabrølet
Klimabrølet
Tordenskioldveien 12
0160 Oslo

http://www.klimabrolet.no

Klimabrølet er en partipolitisk uavhengig og ideell forening med mål om å samle 100.000 mennesker i Oslo, og flere tusen i fem andre norske byer, 30. august. Klimabrølet ønsker å engasjere den tause majoritet til å skape Norgeshistoriens største markering for vår tids viktigste sak. Klimabrølets eneste krav er at politikerne blir enige om en troverdig handlingplan for at Norge oppfyller 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

Les mer om markeringen og foreningen Klimabrølet på våre hjemmesider: https://klimabrolet.no/

Facebook og Instagram: @klimabrolet

Bekreftede byer som avholdt Klimabrøl-markeringer 30. august og anslått oppmøte:

 • Oslo: 20.000
 • Bergen: 5.000
 • Stavanger: 1.000
 • Trondheim: 1.500
 • Tønsberg: 1.500
 • Fredrikstad: 450
 • Tromsø: 400
 • Kristiansand: 1.000
 • Henningsvær: 75
 • Røros: 20
 • Haugesund: 40
 • Voss: 200
 • Finse: 6
 • Sogndal: 400