Kulturrådet

– Viktig satsing på kunstnerstipender

Del

– Kunstnerstipendene har i tiår vært et av våre viktigste kunstpolitiske virkemidler. I en krisetid er de viktigere enn noensinne, sier utvalgsleder Trude Gomnæs Ugelstad i Statens kunstnerstipend. I Aftenposten i dag ble det klart at regjeringen foreslår å opprette mer enn 300 nye arbeidsstipender neste år.

Utvalgsleder  for Statens kunstnerstipend, Trude Gomnæs Ugelstad. (Foto: Geir Mogen)
Utvalgsleder for Statens kunstnerstipend, Trude Gomnæs Ugelstad. (Foto: Geir Mogen)

– Vi er svært takknemlige for at regjeringen og kulturminister Abid Raja har lyttet til utvalget og et samlet kunstfelt. Regjeringens forslag vil gi flere kunstnere mulighet til å opprettholde sitt kunstneriske virke i en tid da inntektene stuper, sier Trude Gomnæs Ugelstad, leder i utvalget for Statens kunstnerstipend.

Mens de ekstraordinære stipendmidlene som ble utlyst før sommeren blir fordelt som diversestipend, ser utvalget det som viktig at de 100 nye millionene nå tildeles som arbeidsstipend.

– Dette gir kunstnerne økte sosiale rettigheter, noe som er enda viktigere i dag enn ved tidligere tildelingsrunder. Arbeidsstipendene gjør også at enkeltkunstnere over tid får mulighet til å fordype seg i sitt kunstneriske arbeid med utgangspunkt i prosjekter de selv definerer. Arbeidsstipendene fungerer rett og slett som grunnforskningsmidler, sier Ugelstad.

For kunst- og kulturfeltet vil de negative virkningene av koronaepidemien vare lenge. Dette samtidig som behovet for flere stipendhjemler allerede fra før var stort. Utvalget vil arbeide videre for en varig styrking av Statens kunstnerstipend.

– Regjeringens forslag vil ikke være nok til å hjelpe kulturlivet ut av krisen, men er et viktig tiltak for at et utvalg kunstnere innenfor alle kunstfelt kan fortsette å skape kunst når markedet svikter. Dette er ikke bare viktig for det enkelte kunstnerskap og kunsten i seg selv, men for ytringsmangfold og publikums tilgang til gode kunst- og kulturopplevelser over hele landet. Vi vil takke for at vi har en kulturminister som ser disse sammenhengene, sier Trude Gomnæs Ugelstad

Kontakter

Trude Gomnæs Ugelstad, leder i utvalget for Statens kunstnerstipend: Tlf. 915 30 472

Bilder

Utvalgsleder  for Statens kunstnerstipend, Trude Gomnæs Ugelstad. (Foto: Geir Mogen)
Utvalgsleder for Statens kunstnerstipend, Trude Gomnæs Ugelstad. (Foto: Geir Mogen)
Last ned bilde

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom