Norsk Friluftsliv

– Viktig at folk respekterer bålforbudet

Del

Det kan være fristende å tenne bål på tur i sommer. Men nå i sommerhalvåret er det et generelt forbud mot bålbrenning i skog og mark.

FORBUDT I SKOG OG MARK: Friluftslivsorganisasjonene oppfordrer til å utvise bålvett i sommer. Foto: Norsk Friluftsliv
FORBUDT I SKOG OG MARK: Friluftslivsorganisasjonene oppfordrer til å utvise bålvett i sommer. Foto: Norsk Friluftsliv

Det generelle bålforbudet som varer fra 15. april til 15. september er ment å forhindre skogbrann.

– Nå i sommer når mange skal ut på tur er det viktig å være klar over at det som hovedregel ikke er lov å brenne bål i naturen nå. Hvis man ikke overholder dette kan det medføre store ødeleggelser, og i verste fall også fare for liv og helse, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene i Norge, med til sammen nær en million medlemskap.

Kommunene har godkjente bålplasser

For deg som har lyst til å samle familie eller venner rundt bålet, finnes det likevel fortsatt muligheter.

– I de fleste kommuner finnes det egne bålplasser som er godkjent for bruk dersom forholdene tillater det også nå om sommeren. Et godt tips er å sjekke kommunens nettside for en oversikt over hvor disse befinner seg og om det er tillatt, sier Lier.

Bålforbudet åpner også for noen få andre unntak i helt spesielle tilfeller.

Det kan for eksempel være greit i tilfeller der bakken er dekket av snø eller etter svært mye nedbør over lengre tid. Det opplyser Direktoratet for brannsikkerhet på nettstedet Sikker hverdag.

Krever vett uansett årstid

Til tross for at det etter 15. september vil være slutt på det generelle forbudet mot bålbrenning, understreker Lier at det ikke betyr at det blir grønt lys for å blåse i vær- og vindforhold.

– Det generelle forbudet i sommerhalvåret handler om at faren for skog- og lyngbrann er større, men regelen om å utvise bålvett gjelder like mye resten av året, understreker Lier.

For deg som lurer på hva du bør vite om du vurderer å fyre opp bål i naturen, har Norsk Friluftsliv samlet seks tips.

Hva bør jeg vite før jeg tenner bål i naturen?

Seks tips for godt bålvett på tur.

  • Respekter det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september. I denne perioden er hovedregelen at du ikke kan tenne bål, unntatt på bålplasser godkjent av kommunen. Det er likevel lov å tenne bål på steder der det åpenbart ikke kan medføre brann, slik som på snø.

  • Ta hensyn til skogbrannfare og eventuelle lokale forbud. I tørre perioder med stor fare for skogbrann kan kommunene innføre ekstraordinære forbud mot ild. Sjekk derfor alltid hva som er gjeldende regler for din kommune.

  • Plasser bålet slik at det gjør minst mulig skade på naturen. Sørg for god avstand til vegetasjon, og bruk aller helst en eksisterende bålplass. Det er ikke lov å tenne bål på bart fjell og svaberg, da disse kan sprekke opp eller misfarges.

  • Ikke hugg ned trær for å skaffe ved. Det er ikke lov å gjøre skade på trær og bryte av greiner for å lage bål. Ta derfor med ved hjemmefra, eller bruk døde greiner og kvister du finner på bakken.

  • Ikke kast plast, tomme bokser eller lignende ting på bålet. Det er greit å brenne dopapir, tørre matrester og pappemballasje. Annet søppel, slik som plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet.

  • Slukk godt etter deg og rydd bålplassen før du forlater den. Sjekk alltid at bålet er helt slukket før du går. Rydd også steiner, tømmerstokker eller lignende du har brukt, slik at det blir fint for de som kommer etter deg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

FORBUDT I SKOG OG MARK: Friluftslivsorganisasjonene oppfordrer til å utvise bålvett i sommer. Foto: Norsk Friluftsliv
FORBUDT I SKOG OG MARK: Friluftslivsorganisasjonene oppfordrer til å utvise bålvett i sommer. Foto: Norsk Friluftsliv
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Nedre Slottsgt. 25
0157 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no

Norsk Friluftsliv er
fellesorganisasjonen for 18 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap og representerer over 5000 lokale lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål. 

Norsk Friluftsliv arbeider for
- et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.

- å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.

- helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.

- å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom