Høyskolen Kristiania

– Utdanning, forskning og arbeidsliv er en enhet

Del

Da det ble klart at Christen Krogh gikk til OsloMet, tok førsteamanuensis Jens Barland over som prorektor for arbeidsliv og innovasjon ved Høyskolen Kristiania. Nå er det klart at han fortsetter i denne rollen også når professor Trine Johansen Meza overtar som ny rektor.

Førsteamanuensis Jens Barland. Foto: Høyskolen Kristiania
Førsteamanuensis Jens Barland. Foto: Høyskolen Kristiania

55-åringen opprinnelig fra Stokke, lot seg lokke til Kristiania på grunn av dette store universitetsprosjektet. Det å få lov til å være med på å lage noe stort og nytt: Bygge et framtidig arbeidslivsuniversitet.

– Nå har jeg vært her i tre år og jeg har jobbet med det på forskjellige måter, og det er jo bare så inspirerende å se alt vi har fått til her, sier Barland.

Han er mediemannen som etter 20 år i bransjen tok doktorgrad ved Universitetet i Oslo (UiO). Der studerte han medieinnovasjon i VG og Aftonbladet, dette skjæringspunktet mellom journalistikk, kommers og teknologi. Dette ble også overgangen til akademia, der han har vært siden 2012.

– Akkurat det med ‘arbeidslivet’ har liksom vært mitt kjennetegn hele tiden. Jeg tok med meg disse mediebransjerelasjonene inn i forskningen min, inn i arbeidet med studentene – på oppgaver og i praksis. Så når Kristiania skal bli et arbeidslivsuniversitet er det for meg å være “slik jeg er”. 

Det tredje samfunnsoppdraget

Framover skal han helt spesifikt konsentrere seg om det som kalles for det tredje samfunnsoppdraget.

– Det er forenklet sagt relasjonene og samfunnseffektene av utdanningene og forskningen vår. Med Kristianias profil spisser vi samfunnseffekter inn til involvering med arbeidslivet. Studentene skal få en smak på arbeidslivet. Og både forskningen og studentene våre skal være relevante for arbeidslivet.

For Kristiania har idealet alltid vært å gjøre utdanning lett tilgjengelig. Prorektor for arbeidsliv og innovasjon har også ansvar for fleksibel og livslang læring, der Kristiania er Norges største aktør innen nettstudier. Høyskolen utvikler også stadig med aktivitet innen videreutdanning som er spesielt tilpasset bransjer og virksomheter. Videre er Kristiania ofte på tilbudssiden for å utføre oppdragsforskning for aktørene i arbeidslivet. 

Forrige uke lanserte HK-dir sin «Tilstandsrapport for høyere utdanning 2022». Der sto det å lese at nettbaserte studietilbud i fjor hadde vekst på 18 prosent i sektoren, og at Høyskolen Kristiania sto for hele to tredjedeler av den samlede økningen i studenter.

– Vi står i en trend der stadig flere vender tilbake til studier som voksne senere i livet. Jeg er slik selv; to bachelorgrader i 20-årene, mastergrad i 30-årene og doktorgrad i i 40-årene. Så trenden med å studere og jobbe om hverandre, den er jeg en del av selv.

Læring der folk er

Barland mener Kristiania svarer på dette økende behovet i samfunnet på to måter: For det første ved å være store på nettstudier inkludert det å tilpasse læringen til der folk er. Og også ved å tilby bedrifter, sektorer eller bransjeforeninger skreddersydde løsninger hvor høyskolen bruker deres lokaler som klasserom for å undervise ansatte. Han understreker at Kristiania har høye ambisjoner om å satse enda mer på dette.

Påtroppende rektor, professor Trine Johansen Meza, er fornøyd med å ha tilbudt Barland et åremål på fire år. Hun opplever det som en stor styrke å ha en med i ledergruppa som har det hun kaller for et praktisk bein og et teoretisk bein. 

– Det at Barland har erfaring både fra mediebransjen og fra akademia er en stor styrke for det området han vil ha et spesielt ansvar for. Jeg ser frem til å fortsette samarbeidet med ham i rektoratet. Av natur er han fremoverlent og har en egen driv mot nye mål. 

Når det kommer til prorektorjobben, og til det store prosjektet om å bli et arbeidslivsuniversitet, kan Barland personifisere seg med begge deler og sier at han med sin bakgrunn representere dette sammenvevde:

– Utdanning, forskning og arbeidsliv er én enhet: Jeg har jobbet i media, forsket på media, undervist i media. Så når arbeidslivskoblingen problematiseres, skjønner jeg ikke problemstillingen. Nå blir det min oppgave å overføre denne erfaringen til alle de fagområder og sektorer Kristiania er involvert med, sier Barland.

Kontakter

Bilder

Førsteamanuensis Jens Barland. Foto: Høyskolen Kristiania
Førsteamanuensis Jens Barland. Foto: Høyskolen Kristiania
Last ned bilde

Om Høyskolen Kristiania

Høyskolen Kristiania
Høyskolen Kristiania
Prinsens gate 7-9
0152 Oslo

22 59 60 00http://www.kristiania.no

Høyskolen Kristiania leverer forskning og utdanning på fagskole, bachelor, master og doktorgradsnivå innen ledelse, organisasjon, markedsføring, kommunikasjon, informatikk, helsevitenskap, innovasjon og kunstfag. Med over 18 000 studenter, 800 ansatte, og et stort utdanningstilbud i Oslo, Bergen og på nett, er Høyskolen Kristiania Norges største uavhengige breddehøyskole, og Fagskolen Kristiania Norges største fagskole.

Kristianias oppdrag er å bidra til Norges sosiale og økonomiske utvikling gjennom problemdrevet og anvendt kunnskapsutvikling og -formidling, i nært samarbeid med arbeidslivet, basert på det fremste innen forskning og kunstnerisk arbeid. For å kunne utføre dette oppdraget på en mest mulig effektiv måte, jobber Kristiania med å bli akkreditert som Norges første uavhengige universitet. 

Høyskolen er organisert i fire faglige avdelinger, såkalte Schools:

I tillegg til høyskolestudier tilbyr stiftelsen høyere yrkesrettet utdanning gjennom Fagskolen Kristiania.

Vi er også tilbyder av nettstudier. I 1914 startet Ernst G. Mortensen skolen fordi han ville gjøre utdanning tilgjengelig for alle, uansett hvor i landet de bodde. Mer enn 100 år senere eksisterer vi i beste velgående, og med navnet Høyskolen Kristiania Nettstudier.

Høyskolen Kristiania har siden april 2019 vært medlem av European University Association.

Følg pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom