KnowBe4

– Svindlere utnytter at vi har dårlig passordhygiene

Del

Morsomme eller koselige spørsmål i sosiale medier kan se uskyldige ut, men kan være første steg i et svindelforsøk. – Over 60 prosent gjenbruker passord og har for dårlig passordhygiene, sier sikkerhetsekspert.

Morsomme "meme-spørsmål" i sosiale medier kan ha blitt publisert av svindlere. Foto: iStock
Morsomme "meme-spørsmål" i sosiale medier kan ha blitt publisert av svindlere. Foto: iStock

I sosiale medier dukker det stadig vekk opp «meme-spørsmål» som stiller tilsynelatende uskyldige spørsmål. De spør for eksempel hva hunden din heter, hva barna dine heter, eller om bilmerket på din første bil. Noen av innleggene lokker også med premie hvis du deler informasjon.

– Svindlere vet at vi trigges av muligheten til å få noe gratis, og det er viktig å forstå at ingenting på internett er gratis. Slike innlegg kan se uskyldige ut, men svaret du gir kan være svært nyttig for svindlerne, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

– Svindlerne kan være ute etter informasjon for å finne ut av passordene dine, informasjon for å svare på sikkerhetsspørsmål for nettkontoene dine, eller de kan ønske å samle informasjon som senere kan brukes til sosial manipulasjon gjennom for eksempel phishing. Fordi formålet med sosiale medier er å dele informasjon, er disse plattformene et nyttig verktøy for svindlere for å få tak i informasjon, forklarer Wieringa.

Over 60 prosent gjenbruker passord

I en undersøkelse gjennomført for KnowBe4 blant 1000 nordmenn, ble respondentene spurt om hva de gjør for å holde passordene på nettkontoer de bruker på jobb sikre. Kun 38 prosent svarte at de bruker ulike passord for ulike sider.

– Privat er det sannsynligvis enda flere som bruker de samme passordene på tvers av flere nettkontoer. Mange bruker også veldig svake passord til nettkontoene sine, passord som lett kan gjettes. Det er dårlig passordhygiene, sier Wieringa.

Anbefaler å bruke MFA

Løsningen er ifølge sikkerhetseksperten å ta i bruk multifaktorautentisering (MFA), for eksempel i form av to-trinnsverifisering der du i tillegg må oppgi et engangspassord du får på sms eller gjennom en app, når du skal logge på en nettkonto.

– Selv om MFA tilbys av de fleste plattformer, er det i mindre grad blitt tatt i bruk. Mange synes det blir enda en hindring, og misliker at de ikke får tilgang til kontoene sine like lett. De forstår ganske enkelt ikke hvor mye risiko de påfører seg selv ved å ikke bruke det. Mitt klare råd er derfor å ha unike passord for ulike nettkontoer og å ta i bruk MFA der du kan, sier Wieringa.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Morsomme "meme-spørsmål" i sosiale medier kan ha blitt publisert av svindlere. Foto: iStock
Morsomme "meme-spørsmål" i sosiale medier kan ha blitt publisert av svindlere. Foto: iStock
Last ned bilde
«Meme-spørsmål» med tilsynelatende uskyldige spørsmål, for eksempel hva hunden din heter, kan se uskyldige ut. Svaret ditt kan være svært nyttig for nettkriminelle. Selv om dette «meme-spørsmålet» ikke er lagt ut av svindlere, er det viktig å huske på at også svindlere kan se svaret ditt og prøve å utnytte det.  Foto: KnowBe4
«Meme-spørsmål» med tilsynelatende uskyldige spørsmål, for eksempel hva hunden din heter, kan se uskyldige ut. Svaret ditt kan være svært nyttig for nettkriminelle. Selv om dette «meme-spørsmålet» ikke er lagt ut av svindlere, er det viktig å huske på at også svindlere kan se svaret ditt og prøve å utnytte det. Foto: KnowBe4
Last ned bilde
– Mange bruker veldig svake passord til nettkontoene sine, passord som lett kan gjettes. Det er dårlig passordhygiene, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i KnowBe4. Foto: KnowBe4
– Mange bruker veldig svake passord til nettkontoene sine, passord som lett kan gjettes. Det er dårlig passordhygiene, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i KnowBe4. Foto: KnowBe4
Last ned bilde

Om KnowBe4

KnowBe4
KnowBe4
Apotekergata 10
0180 Oslo

https://www.knowbe4.com/

KnowBe4 er en ledende leverandør av opplæring i IT-sikkerhet, og brukes av mer enn 41 000 organisasjoner over hele verden. Selskapet er notert på Nasdaq-børsen i USA.

Våren 2019 kjøpte KnowBe4 det norske selskapet CLTRe, som forsker på sikkerhetskultur. CLTRe ble senere til KnowBe4 Research og det er KnowBe4s forskningssenter, som er lokalisert i Oslo. 

Knowbe4 Research forsker på sikkerhetskultur, risiko, menneskelig atferd og hvordan atferd påvirker sikkerheten. Målet  er å finne ut mer om hva som må til for å redusere sikkerhetsrisikoen mennesker utgjør i en organisasjon.
 
Forskningssenteret i Oslo jobber uavhengig av KnowBe4s andre enheter og har som mål at forskningsfunnene skal komme hele IT-sikkerhetsbransjen til gode, ikke kun KnowBe4 og selskapets kunder.

Følg pressemeldinger fra KnowBe4

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KnowBe4 på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra KnowBe4

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom