– Regjeringen forsinker viktig klimatiltak
– Olje-og energidepartementet er en flaskehals for klimatiltak. Mangel på CO2-lager forsinker arbeidet med å nå klimamålene, sier Eivind Berstad i Bellona.

Flere aktører er klare for å utvikle CO2-lager på norsk sokkel og har søkt på et område som nå er utlyst. Men kun én av dem får tillatelsen av olje- og energidepartementet (OED). Bellona ber om mer effektive lisensrunder.
Tildeling av CO2-lagringstillatelser skjer etter en såkalt åpen dør-politikk. Områder blir utlyst når OED får henvendelser fra aktører som ønsker å få tildelt et konkret område for lagring av CO2. Deretter har selskapene to måneder til å delta i konkurransen om lisensen. Bellona frykter dette fører til mye bortkastet arbeid for selskapene som ikke vinner frem.
Dette er fjerde gang det lyses ut areal til lagring av CO2 på norsk sokkel. Søkerlisten blir offentliggjort denne uka, og Bellona erfarer at det er mange aktører som må konkurrere om det utlyste arealet.
Teamleder for CCS i Bellona, Eivind Berstad, er ikke imponert over regjeringens lisensrunder for CO2-lagring. Han mener at det å ikke utlyse mer areal er til hindrer for reduksjon av klimagassutslipp.
– Denne runden kommer til å vise at det er behov for ny lisenspolitikk for CO2-lager. Vi har ikke tid til at kompetente aktører som vil utvikle CO2-lager på norsk sokkel blir hindret av mangel på utlyst areal, sier Berstad.
En av aktørene som har søkt på lagringslisensen er Altera Infrastructure. Selskapet samarbeider med Bellona om utvikling av en bedre CO2-infrastruktur.
– Det er mange store CCS-prosjekter på gang i europeisk industri, men mange av disse vil forsinkes eller bli lagt på is på grunn av mangel på lager. På norsk sokkel er flere aktører klare til å investere i å utvikle CO2-lager, men lite effektive lisensrunder og unødvendig sterk konkurranse bremser dessverre disse viktige klimaprosjektene, sier CCS-sjef Johanne Bø i Altera.
Bellona mener lisenspolitikken må endres, og bli mer lik konsesjonsrundene for olje- og gass der staten aktivt lyser ut områder.
– Olje- og energiminister Terje Aasland bør revidere hvordan lisenspolitikken kan gi raskere utvikling av CO2-lager, sier Berstad.
Nøkkelord
Kontakter
Eivind Berstad
Teamleder CCS, Bellona
+47 984 35 747
eivind@bellona.no
Johanne Koll-Hansen Bø
Vice President - Head of Carbon Capture & Storage, Altera Infrastructure
+47 952 61 093
johanne.bo@alterainfra.com
Bilder


Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, London, Berlin, Murmansk og St. Petersburg, i tillegg til representasjoner i USA og flere EU-land. Våre nettsider finnes i norsk, engelsk og russisk utgave.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Equinor prøver å lure Støre31.1.2023 14:27:05 CET | Pressemelding
Equinor indikerer at karbonfangst og -lagring har en kostnad på 6500 kr per tonn CO₂ på Melkøya. – Dette fremstår som ren manipulering av tall før statsministerens besøk på Melkøya, sier Frederic Hauge i Bellona.
Selger ladeselskap9.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi etablerte eRoute71 for å sette søkelyset på behovet for en ladeinfrastruktur for elbiler i Norge. Nå er vår jobb gjort, og vi selger selskapet til Kople, som skal ta utbygging av elbil-lading inn i framtida, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
– En dårlig ide å elektrifisere Melkøya20.12.2022 15:24:49 CET | Pressemelding
–Equinor bør heller satse på CCS (karbonfangst og -lagring) på Melkøya. Det er langt bedre å rense Melkøya enn å trekke kabel gjennom et reinbeite-område. Både flytende og landbasert gasskraftverk med CCS bør utredes snarest. Hvis det ikke gjøres, og reinbeitedistriktene velger å gå til rettssak, kan det bli problematisk for regjeringen, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Vil redusere laksens klimaavtrykk med norsk fôr29.11.2022 14:44:33 CET | Pressemelding
Minst tre fjerdedeler av laksens klimaavtrykk er knyttet til fôret. Det meste av det laksen spiser i dag blir importert. Ved å satse på produksjon av norske fôrråvarer kan klimautslippene i havbrukssektoren reduseres betraktelig.
Bellona stenger sine russiske kontorer27.11.2022 11:36:35 CET | Pressemelding
I over 30 år har Miljøstiftelsen Bellona vært aktive i Russland. Nå er aktiviteten avviklet og Bellona har etablert et nytt kontor i Vilnius i Litauen. Der skal Bellonas eksperter fortsette sitt arbeid etter å ha forlatt Russland.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom