Miljøstiftelsen Bellona

– Regjeringen forsinker viktig klimatiltak

Del
– Olje-og energidepartementet er en flaskehals for klimatiltak. Mangel på CO2-lager forsinker arbeidet med å nå klimamålene, sier Eivind Berstad i Bellona.
Eivind Berstad, Bellona
Eivind Berstad, Bellona

Flere aktører er klare for å utvikle CO2-lager på norsk sokkel og har søkt på et område som nå er utlyst. Men kun én av dem får tillatelsen av olje- og energidepartementet (OED). Bellona ber om mer effektive lisensrunder.

Tildeling av CO2-lagringstillatelser skjer etter en såkalt åpen dør-politikk. Områder blir utlyst når OED får henvendelser fra aktører som ønsker å få tildelt et konkret område for lagring av CO2. Deretter har selskapene to måneder til å delta i konkurransen om lisensen. Bellona frykter dette fører til mye bortkastet arbeid for selskapene som ikke vinner frem.

Dette er fjerde gang det lyses ut areal til lagring av CO2 på norsk sokkel. Søkerlisten blir offentliggjort denne uka, og Bellona erfarer at det er mange aktører som må konkurrere om det utlyste arealet.

Teamleder for CCS i Bellona, Eivind Berstad, er ikke imponert over regjeringens lisensrunder for CO2-lagring. Han mener at det å ikke utlyse mer areal er til hindrer for reduksjon av klimagassutslipp.

– Denne runden kommer til å vise at det er behov for ny lisenspolitikk for CO2-lager. Vi har ikke tid til at kompetente aktører som vil utvikle CO2-lager på norsk sokkel blir hindret av mangel på utlyst areal, sier Berstad.

En av aktørene som har søkt på lagringslisensen er Altera Infrastructure. Selskapet samarbeider med Bellona om utvikling av en bedre CO2-infrastruktur.

– Det er mange store CCS-prosjekter på gang i europeisk industri, men mange av disse vil forsinkes eller bli lagt på is på grunn av mangel på lager. På norsk sokkel er flere aktører klare til å investere i å utvikle CO2-lager, men lite effektive lisensrunder og unødvendig sterk konkurranse bremser dessverre disse viktige klimaprosjektene, sier CCS-sjef Johanne Bø i Altera.

Bellona mener lisenspolitikken må endres, og bli mer lik konsesjonsrundene for olje- og gass der staten aktivt lyser ut områder.

–  Olje- og energiminister Terje Aasland bør revidere hvordan lisenspolitikken kan gi raskere utvikling av CO2-lager, sier Berstad.

Nøkkelord

Kontakter

Eivind Berstad
Teamleder CCS, Bellona
+47 984 35 747
eivind@bellona.no

Johanne Koll-Hansen Bø
Vice President - Head of Carbon Capture & Storage, Altera Infrastructure
+47 952 61 093
johanne.bo@alterainfra.com

Bilder

Eivind Berstad, Bellona
Eivind Berstad, Bellona
Last ned bilde
Johanne Koll-Hansen Bø, Vice President - Head of Carbon Capture & Storage, Altera Infrastructure
Johanne Koll-Hansen Bø, Vice President - Head of Carbon Capture & Storage, Altera Infrastructure
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom