– Regjeringen forsinker viktig klimatiltak

Flere aktører er klare for å utvikle CO2-lager på norsk sokkel og har søkt på et område som nå er utlyst. Men kun én av dem får tillatelsen av olje- og energidepartementet (OED). Bellona ber om mer effektive lisensrunder.
Tildeling av CO2-lagringstillatelser skjer etter en såkalt åpen dør-politikk. Områder blir utlyst når OED får henvendelser fra aktører som ønsker å få tildelt et konkret område for lagring av CO2. Deretter har selskapene to måneder til å delta i konkurransen om lisensen. Bellona frykter dette fører til mye bortkastet arbeid for selskapene som ikke vinner frem.
Dette er fjerde gang det lyses ut areal til lagring av CO2 på norsk sokkel. Søkerlisten blir offentliggjort denne uka, og Bellona erfarer at det er mange aktører som må konkurrere om det utlyste arealet.
Teamleder for CCS i Bellona, Eivind Berstad, er ikke imponert over regjeringens lisensrunder for CO2-lagring. Han mener at det å ikke utlyse mer areal er til hindrer for reduksjon av klimagassutslipp.
– Denne runden kommer til å vise at det er behov for ny lisenspolitikk for CO2-lager. Vi har ikke tid til at kompetente aktører som vil utvikle CO2-lager på norsk sokkel blir hindret av mangel på utlyst areal, sier Berstad.
En av aktørene som har søkt på lagringslisensen er Altera Infrastructure. Selskapet samarbeider med Bellona om utvikling av en bedre CO2-infrastruktur.
– Det er mange store CCS-prosjekter på gang i europeisk industri, men mange av disse vil forsinkes eller bli lagt på is på grunn av mangel på lager. På norsk sokkel er flere aktører klare til å investere i å utvikle CO2-lager, men lite effektive lisensrunder og unødvendig sterk konkurranse bremser dessverre disse viktige klimaprosjektene, sier CCS-sjef Johanne Bø i Altera.
Bellona mener lisenspolitikken må endres, og bli mer lik konsesjonsrundene for olje- og gass der staten aktivt lyser ut områder.
– Olje- og energiminister Terje Aasland bør revidere hvordan lisenspolitikken kan gi raskere utvikling av CO2-lager, sier Berstad.
Nøkkelord
Kontakter
Eivind Berstad
Teamleder CCS, Bellona
+47 984 35 747
eivind@bellona.no
Johanne Koll-Hansen Bø
Vice President - Head of Carbon Capture & Storage, Altera Infrastructure
+47 952 61 093
johanne.bo@alterainfra.com
Bilder


Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Et blinkende diskotek av varsellamper20.3.2023 18:36:38 CET | Pressemelding
– Det er ikke lenger bare en rød varsellampe, men et helt diskotek av blinkende varsellamper. FNs klimarapport viser at vi er i en krigslignende situasjon. Tempoet på klimatitak må økes drastisk. Det er på tide at profitten som oljeselskapene tar inn nå brukes i en storstilt satsing på forbybar energi og karbonfangst og -lagring, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Nyskapande energiløysing for framtidas reisemål8.3.2023 10:18:29 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at det kan kuttast store mengder CO2-utslepp frå norske reiselivsdestinasjonar årleg. Berre i Flåm syner prosjektet at det kan kuttast heile 12 000 tonn CO2 årleg. – Ein må sjå heile destinasjonen under eitt, og lage ei omfattande tiltakspakke frå sjø til land som omfattar all reiselivsaktivitet, ikkje berre cruisetrafikken, seier hamnesjefen i Aurland, Tor Mikkel Tokvam.
Presseinvitasjon til Bellonaforum: Elektrifisering av Melkøya23.2.2023 13:28:49 CET | Presseinvitasjon
28. februar inviterer Bellona til en debatt om Hammerfest LNG, et av Norges største utslippspunkt. Bellona-stifter Frederic Hauge ønsker velkommen og i debatten deltar blant andre prosjektdirektør fra Equinor, representanter fra lokale selskaper og en rekke politikere fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
– Med lite kraft blir karbonfangst avgjørende1.2.2023 13:24:30 CET | Pressemelding
– Vi når ikke klimamålene uten en skikkelig satsing på klimaløsninger som frigjør kraft, eller ikke krever kraft. Det har blitt klinkende klart gjennom Energikommisjonens rapport, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Equinor prøver å lure Støre31.1.2023 14:27:05 CET | Pressemelding
Equinor indikerer at karbonfangst og -lagring har en kostnad på 6500 kr per tonn CO₂ på Melkøya. – Dette fremstår som ren manipulering av tall før statsministerens besøk på Melkøya, sier Frederic Hauge i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom