– Med lite kraft blir karbonfangst avgjørende

Energikommisjonen la frem sin NOU «Mer av alt – raskere» onsdag. I rapporten mener flertallet i kommisjonen at det må bygges 40 TWh ny kraftproduksjon innen 2030. I tillegg til dette kommer opp mot 20 TWh energieffektivisering.
– Energikommisjonen legger til grunn en voldsom utbygging av kraft frem til 2030. Men Thema-rapporten laget for NHO viser at 12 TWh ny kraftproduksjon er et mer sannsynlig scenario for 2030. Ytterligere 12 TWh fra vann, vind og sol kan ifølge rapporten utløses, men det krever raske beslutninger. Det blir 24 TWh til sammen, som vil være krevende nok å få bygget, sier Eriksen.
Havvind-potensialet kommer i tillegg, noe Bellona regner som vanskelig å få bygget i skala før 2030. Derfor er vind på land og sol teknologiene som regjeringen raskt må få på plass rammevilkår for, i tillegg til energieffektivisering.
Eriksen mener at kommisjonen kommer med en del gode forslag som olje- og energiministeren kan sette i gang med umiddelbart.
– Kommisjonen kommer med gode forslag på energieffektivisering, og forslaget om å bygge ut nett i forkant av forbruket, støttes fullt ut. I altfor mange år har økt nettleie blitt skjøvet frem som et argument mot å investere langsiktig. Det holder ikke når vi vet at elektrifiseringen må akselerere over det kommende tiåret, og at vi må investere langsiktig i denne infrastrukturen. Her må det komme en endring i rammevilkår for både Statnett og nettselskaper, slik at de kan bygge infrastruktur med et lengre perspektiv enn i dag, sier Eriksen.
Medier har ment at Energikommisjonen sår tvil om klimamålene, ettersom kraftsituasjonen er utfordrende. Men det finnes løsninger på dette, mener Bellona.
– Klimaløsninger som frigjør kraft blir viktigere enn noen gang, i lys av denne rapporten. Bellona mener karbonfangst og –lagring (CCS) er nettopp en slik løsning. Dette perspektivet er dessverre fraværende i rapporten.
– Vi mener titalls TWh i nytt forbruk i landbasert industri og på norsk sokkel kan hindres hvis vi satser mer og raskere på CCS, mener Eriksen.
Eriksen mener Energikommisjonen bommer når de legger til grunn kostnadseffektivitet som førende prinsipp for elektrifisering av sokkelen.
– Her mangler kreativitet og vilje til å utforske nye løsninger. Det er for eksempel ingen grunn til å definere ut løsninger med karbonfangst og –lagring, som industrien har utviklet og kan levere før 2030.
Nøkkelord
Kontakter
Christian Eriksen
fagsjef, Bellona
tel: 984 88 398
Bilder

Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Et blinkende diskotek av varsellamper20.3.2023 18:36:38 CET | Pressemelding
– Det er ikke lenger bare en rød varsellampe, men et helt diskotek av blinkende varsellamper. FNs klimarapport viser at vi er i en krigslignende situasjon. Tempoet på klimatitak må økes drastisk. Det er på tide at profitten som oljeselskapene tar inn nå brukes i en storstilt satsing på forbybar energi og karbonfangst og -lagring, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Nyskapande energiløysing for framtidas reisemål8.3.2023 10:18:29 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at det kan kuttast store mengder CO2-utslepp frå norske reiselivsdestinasjonar årleg. Berre i Flåm syner prosjektet at det kan kuttast heile 12 000 tonn CO2 årleg. – Ein må sjå heile destinasjonen under eitt, og lage ei omfattande tiltakspakke frå sjø til land som omfattar all reiselivsaktivitet, ikkje berre cruisetrafikken, seier hamnesjefen i Aurland, Tor Mikkel Tokvam.
Presseinvitasjon til Bellonaforum: Elektrifisering av Melkøya23.2.2023 13:28:49 CET | Presseinvitasjon
28. februar inviterer Bellona til en debatt om Hammerfest LNG, et av Norges største utslippspunkt. Bellona-stifter Frederic Hauge ønsker velkommen og i debatten deltar blant andre prosjektdirektør fra Equinor, representanter fra lokale selskaper og en rekke politikere fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
– Equinor prøver å lure Støre31.1.2023 14:27:05 CET | Pressemelding
Equinor indikerer at karbonfangst og -lagring har en kostnad på 6500 kr per tonn CO₂ på Melkøya. – Dette fremstår som ren manipulering av tall før statsministerens besøk på Melkøya, sier Frederic Hauge i Bellona.
Selger ladeselskap9.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi etablerte eRoute71 for å sette søkelyset på behovet for en ladeinfrastruktur for elbiler i Norge. Nå er vår jobb gjort, og vi selger selskapet til Kople, som skal ta utbygging av elbil-lading inn i framtida, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom