– Hytteeiere kan sitte på en gullgruve!
– Bortsett fra i påsken og sommerferien er det mørkt i de fleste hyttevinduene langs Oslofjorden, forteller Marianne Tveito, hytteansvarlig i Inatur AS.
Tveito er en ivrig seiler og kan med selvsyn se at det er lav aktivitet på hyttene langs fjorden utenom høysesong. Inntrykket bekreftes av Statistisk sentralbyrå. Ifølge deres data er det 445.000 hytter og fritidsboliger i landet. De står i snitt tomme i 305 dager i året.
Samtidig er nordmenn under 35 år svært positive til deling og leie.
– Vi vet at mange hytteeiere går glipp av betydelige leieinntekter, fordi de ikke er klar over at enkle hytter nær større byer og nær sjøen, i praksis er attraktive å leie ut hele året.
Tveito har opplevd en rivende utvikling i Inatur AS, Norges største markedsplass for jakt, fiske og hytter. Interessen for det enkle hyttelivet har fått et kraftig oppsving:
– Flertallet av de ti mest populære hyttene på Inatur har ikke innlagt strøm og vann, men solceller og utedo. Beliggenhet og nærhet til naturen ser ut til å være viktigere for våre kunder, enn hytter med boligstandard.
Hytteeiere med hytte rundt Oslofjorden, nær sjøen i andre tett befolkede områder eller hytter med god beliggenhet for folk som liker det enkle friluftslivet, kan altså ha gode muligheter for en fin ekstrainntekt.
Attraktive året rundt
– Du kan bruke hytta selv i feriene og leie ut ellers. Flere hytter har overrasket svært positivt når de er lagt ut for utleie utenom høysesongen. Naturen og havet er jo ikke mindre flott i september eller mars, hverken for fiskere, turfolk, padlere eller andre. Selv syns jeg havet er minst like flott høst og vår, som om sommeren, sier Tveito.
Også hytter langt fra sjøen kan være attraktive hele året. Enkel tilgjengelighet, flott natur og gjerne muligheter for jakt, fiske eller sanking er nøkkelord. Den typiske Inatur-kunden er ikke så opptatt av nærhet til skitrekk, restauranter og kjøpesenter.
– Har de en fiskeplass, fine turområder nær hytta og litt avstand til naboen, er det ofte viktigere, sier Tveito.
Mange unge på jakt etter utleiehytter
Ifølge Prognosesenteret ble det omsatt 4% færre fritidsboliger i 2022 enn i 2019, og bunnen er neppe nådd enda. Høye strømpriser og renter virker naturlig nok som en brems på kjøpelysten.
– Det er tusenvis av unge folk på jakt etter utleiehytter i Osloregionen og rundt de andre store byene. Mange av dem er ikke like bundet til de tradisjonelle ferieperiodene, enten fordi de jobber mobilt, eller har frie stillinger.
Trenden ble bekreftet av reiselivsforsker Veronica Blumenthal ved Transportøkonomisk institutt i et innslag på NRK Distriktnyheter Oslo og Viken 28. februar, i et innslag hvor Oslofjorden friluftsråds bookingsystem for kystledhytter knelte under belastningen da de ble lagt ut for utleie.
Vinn-vinn for lommeboka og naturen
Under koronapandemien ble det satt stadig nye rekorder for hytteutleie. Noe av utviklingen har vedvart.
– Nordmenn er mer bevisste på fordelene med delingsøkonomi enn tidligere. Å leie ut og bo i andres hus og hytter føles ikke lenger så rart. Flere hytteeiere forteller også at de liker å la andre bruke den hytta de selv er så glad i, når de ikke bruker den selv.
Det er ikke gratis å eie en hytte. Leier du ut hytta kan du redusere de totale kostnadene, samtidig som du bidrar til at flere kommer seg ut.
– Har du en hytte som står tom mye av året, bør du sjekke hva du kan få til med utleie. Det er bra for både lommeboka og naturen, sier Marianne Tveito i Inatur AS.
10 tips til deg som leier ut hytte:
De som leier enkle hytter på Inatur.no er over gjennomsnittet aktive friluftsfolk. De er vant med og har en praktisk tilnærming til hyttelivet. De liker å ordne seg selv, og er vant til enkle hytter uten vann og strøm.
- Rydd og vask hytte og inventar skikkelig en gang i året.
- Sjekk madrasser, dyner og puter. Vask og bytt hvis nødvendig. Legg på rene beskyttelsestrekk og ha gjerne ekstra, rene sett liggende i hytta.
- Legg personlige eiendeler som sko, klær og hygieneartikler i kasser som du stuer bort og merker med «Privat».
- Sørg for at det finnes et lite lager med dopapir, men be uansett gjestene ta med forbruksartikler selv.
- Sjekk at tekniske og praktiske installasjoner fungerer. Ordne og erstatt det som er ødelagt.
- Sørg for at det er nok ved og eventuelt gass. Stearinlys og ekstra lyspærer er også greit å ha liggende.
- Lag en detaljert liste over hva leietaker må sjekke og ordne ved ankomst og avreise, inkludert rydde- og vaskeliste. Legg listen lett synlig i hytta.
- Sørg for at det finnes tilstrekkelig med rengjøringsmidler, bøtter, kluter, langkost, støvsugerposer m.m
- Ta gjerne en prat med leietaker på telefon før ankomst. Informér om nøkkel og annet som er verdt å vite.
- Be leietaker om å sende deg en sms ved ankomst slik at du vet at alt er på stell. Be om beskjed hvis noe mangler eller er ødelagt slik at du kan videreformidle til neste leietaker hva de må ta med. Eventuelle utlegg er smart å refundere så fort som mulig.
Noen av disse rådene krever litt innsats, men det gir også fornøyde leietakere, som med stor sannsynlighet behandler hytta di bra og kommer tilbake.
Nøkkelord
Kontakter
Marianne TveitoHytteansvarligInatur AS
Tel:90 16 32 97marianne.tveito@inatur.noinatur.noBilder
Lenker
Om Inatur Norge AS
Inatur er Norges største markedsplass for jakt, fiske og hytter i norsk natur. På inatur.no finner du lett tilgjengelige tilbud om jakt, fiske og overnatting i hele Norge. Inatur Norge AS eies blant annet av Statskog SF, Norges fjellstyresamband og Norges Jeger og Fiskerforbund.
Følg pressemeldinger fra Inatur Norge AS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Inatur Norge AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Inatur Norge AS
Gratis jakt til nye jegere9.9.2022 06:30:00 CEST | Pressemelding
Norge er et unikt land med store allmenninger som gjør småvilt- og storviltjakt lett tilgjengelig. Men visste du at du kan få gratis jakt samme året du tar jegerprøven?
Ny FangstApp og laksebørs fra Inatur gjør livet lettere for laksefiskere30.5.2022 10:00:00 CEST | Pressemelding
Lurer du på hva som skjer i lakseelva? Inaturs nye laksebørs og FangstApp forenkler rapportering og sjekk av fangster for både laksefiskere, grunneiere og forvaltere.