Norges idrettsforbund

– Hvis vi får idretten ordentlig frem på stolen og opp i ringene, har vi en fantastisk ryddehær

Del

Norges Seilforbund (NSF) er kåret til årets medlem av Hold Norge Rent for sin evne til å synliggjøre marin forsøpling og mobilisere til opprydding. Nå ønsker NSF flere i norsk idrett med på laget.

Norges Seilforbund jobber for et renere hav. Foto: Trond R. Teigen / SailLogic
Norges Seilforbund jobber for et renere hav. Foto: Trond R. Teigen / SailLogic

Hold Norge Rent skriver blant annet dette om hvorfor Norges Seilforbund er årets medlem:

«Hold Norge Rent har vært vitne til et NSF som viser stor entusiasme og formidler et budskap som sprer denne entusiasmen særlig blant barn og unge. Vi er veldig glade for at idretten bidrar til å ta vare på naturen og holde Norge ryddig og potensialet for å ta med seg det frivillige engasjementet for idrett, aktivitet og utendørsopplevelser inn i et samarbeid mot forsøpling er meget stort.»

NSF samlet også inn nesten 500 000 kroner til årets TV-aksjon, der pengene gikk til WWFs arbeid mot plast i havet.

Teamwork

Thomas Nilsson, prosjektleder for Seilforbundets kampanje Hold Havet Rent, ble svært glad og overrasket da han fikk vite om utmerkelsen.

– Dette dreier seg om teamwork. Stort sett alt innen seiling handler jo tross alt om å jobbe sammen. Selv om jeg er den som flagger dette her, er dette resultatet av innsatsen til 25 000 medlemmer. Det at de også har lyst til å holde på med dette, er det som engasjerer. Vi har bare så vidt begynt, sier Nilsson i en uttalelse på Seilforbundets nettsider.

Han håper at resten av idretten også vil henge seg på dette engasjementet.

– Det er over to millioner medlemmer i Norges idrettsforbund, så hvis vi får idretten ordentlig frem på stolen og opp i ringene, har vi en fantastisk ryddehær, sier en engasjert Nilsson.

Kjøll med gratulasjon og utfordring

Også idrettspresident Berit Kjøll kommer med en oppfordring til norsk idrett.

– Jeg vil gratulere Norges Seilforbund som årets medlemsorganisasjon i Hold Norge Rent. Det er en viktig anerkjennelse i arbeidet for et rent verdenshav. Alle har vi et ansvar for å redusere plast i havet, og Seilforbundet har virkelig vist at de tar ansvar. Mange idretter har havene som sin konkurransearena. Vi må derfor alle bidra til at plastavfall, som truer dyrelivet i havet, ikke kommer på avveie. Jeg utfordrer hele norsk idrett til å tenke mer gjenbruk og forsvarlig avfallshåndtering, slik at plasten vi bruker kan resirkuleres til nye fine produkter, og ikke havner i buken til fiskene.

Hyller Martin Helseth

Nilsson ønsker å trekke frem en idrettsutøver som han mener bør være et forbilde for mange: roer Martin Helseth. Seiler Nilsson skulle gjerne sett at flere utøvere engasjerte seg på samme måte som Helseth.

Da sommerens OL i Tokyo måtte utsettes grunnet koronapandemien, fikk den olympiske roeren fra Ålesund tid til andre ting, som fridykking og søppelplukking på havets bunn.

– Jeg bruker sjøen og havet som et lite fristed til å koble av. Det er en hverdag med mye prestasjonspress. Når jeg dykker, passerer jeg veldig mye søppel. Det begynte med at jeg plukket med meg litt mer søppel enn fisk hver gang jeg dykket, og etter hvert ble det bare søpplerydding, forteller Helseth i et langt intervju under Hold Norge Rent sitt høstmøte.

Deretter startet han en spleis. For hver tier han fikk inn, ryddet han ett kilo søppel. En søppelkontainer ble opp satt utenfor roklubben i Ålesund, og så langt har Helseth plukket over seks tonn søppel fra havet.

Stort karbonavtrykk

– Livet er ganske satt som toppidrettsutøver. Trening og alt tar tid, men ikke 24 timer. Det handler om prioriteringer, og blant annet i sommer hadde jeg mye tid. Det å være bare roer kan være litt kjedelig – så det å dra ut og plukke søppel kan gi det en ekstra dimensjon, forteller Helseth.

Han synes det er trist å se at steder midt ute i havgapet som burde være rene og fine, ikke er det. På 10 meters dyp fant han for eksempel en sofa.

– Som idrettsutøver har man et stort karbonavtrykk, noe jeg heldigvis føler det er mer bevisstgjøring rundt nå. Ettersom jeg driver med vannsport, ser jeg ofte plastavfall som havner i sjøen, i elver og i fjorden. Jeg har sett mange utøvere kaste drikkeflaskene sine i havet, for eksempel. Jeg synes det er fint å kunne bruke nærheten til sjøen og havet for å belyse problemet. Spesielt seilerne er veldig gode på det!

God delingskultur i norsk idrett

Helseth oppfordrer alle til å ta i et tak.

– Det er ikke så mye som skal til. Man kan velge å ta en søndagstur i fjæra og plukke plast. Det gir en god følelse i magen å kjenne at man tar i et tak og bidrar til fellesskapet.

Også generalsekretær i Norges Seilforbund ser gjerne at flere blir med på laget mot marin forsøpling.

– I norsk idrett er det generelt en god delingskultur. Vi håper at flere vil engasjerer seg, og da deler vi gjerne av vår kunnskap, sier Per Christian Bordal.

Les mer om idrett og bærekraftsmålene.

Bilder

Norges Seilforbund jobber for et renere hav. Foto: Trond R. Teigen / SailLogic
Norges Seilforbund jobber for et renere hav. Foto: Trond R. Teigen / SailLogic
Last ned bilde
Martin Helseth er fridykker på fritiden, hvor han plukker søppel fra havets bunn. Foto: Vasco Pinhol
Martin Helseth er fridykker på fritiden, hvor han plukker søppel fra havets bunn. Foto: Vasco Pinhol
Last ned bilde
Roer Martin Helseth skulle egentlig konkurrert i OL i sommer. Foto: Balint Czuch
Roer Martin Helseth skulle egentlig konkurrert i OL i sommer. Foto: Balint Czuch
Last ned bilde

Om Norges idrettsforbund

Norges idrettsforbund
Norges idrettsforbund
Sognsveien 73
0854 OSLO

21 02 90 00https://www.idrettsforbundet.no

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) er det øverste organ i Norges største folkebevegelse. NIFs visjon er idrettsglede for alle.

Følg pressemeldinger fra Norges idrettsforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettsforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges idrettsforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom