– Equinor prøver å lure Støre

Lørdag skrev E24 at Equinor estimerer kostnaden for elektrifisering til 1.700 kroner per tonn som kuttes, og inntil 6.500 kroner tonnet for CO₂-rensing. Bellona reagerer kraftig på disse estimatene.
– Denne tiltakskosten er langt over noe annet CCS-prosjekt vi kjenner til. Equinor må offentliggjøre tallgrunnlaget slik at det kan ettergås av andre. Hvis ikke mangler anslaget deres troverdighet og bør ikke legges til grunn i den videre debatten, sier Hauge.
Halvparten av Equinors anslag
Andre aktører i bransjen som Bellona har snakket med mener en mer realistisk tiltakskost er nærmere halvparten av Equinors anslag. I en analyse fra september 2022 estimerer DNV at en flytende gasskraftløsning med CCS har en tiltakskost på 3.271 kr tonnet. Bellona mener derfor det er sannsynlig at Equinor blåser opp kostnadsestimatene for karbonfangst for å tvinge gjennom den teknisk sett enklere løsningen med kraft fra strømnettet.
– Her er det all grunn til å mistenke at Equinor forsøker å svartmale et alternativ som de helst ønsker å unngå, sier Hauge.
– Skyter seg selv i foten
Equinor har prosjekter med gasskraft med karbonfangst- og lagring i Storbritannia. Prosjektene Peterhead og Keadby 3 viser at Equinor satser på teknologien. Det betyr at det er andre forhold enn teknologi som antakelig gjør CCS mindre attraktivt for Equinor i Norge, for eksempel enkel tilgang til kraft.
– Equinor skyter seg selv i foten ved å signalisere at gasskraft med CO₂-håndtering er et godt alternativ i Storbritannia, men uaktuelt i Finnmark. Det er ikke teknologien som hindrer dette, så da må det stilles tydeligere krav, sier Hauge.
Equinor hevder til E24 at karbonfangst trolig vil kreve nytt rør, ny brønn og et nytt reservoar. Bellona mener det ikke er opplagt.
– Hammerfest LNG driver allerede med CCS, og eksisterende infrastruktur kan håndtere mer CO₂. Det må klargjøres om særlig rør- og injeksjonskapasitet kan håndtere all CO₂ fra Melkøya, eventuelt hvilke deler som må bygges større, sier Hauge.
Ber Støre lytte til flere
Regjeringen har satset stort på karbonfangst og -lagring i Sør-Norge med Langskip, og har inngått avtaler med flere land om CO₂-infrastruktur. Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest tirsdag 31. januar, der elektrifisering står på agendaen.
Bellona har en tydelig oppfordring til statsministeren.
– Bellona ber om at statsministeren tar en ekstra runde med karbonfangst og -lagring på Melkøya. I lys av energikrisen kan vi ikke belage oss på gamle vurderinger fra 2011. Regjeringen må sørge for at alternativet med karbonfangst og -lagring er tilstrekkelig utredet før en avgjørelse fattes. Det er rart om Regjeringen fronter CCS i Europa, men ikke tilrettelegger for det i Finnmark, sier Hauge.
Nøkkelord
Kontakter
Frederic Hauge
Stifter, Bellona
+47 900 35 543
frederic@bellona.no
Eivind Berstad
Teamleder CCS, Bellona
+47 984 35 747
eivind@bellona.no
Bilder

Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Et blinkende diskotek av varsellamper20.3.2023 18:36:38 CET | Pressemelding
– Det er ikke lenger bare en rød varsellampe, men et helt diskotek av blinkende varsellamper. FNs klimarapport viser at vi er i en krigslignende situasjon. Tempoet på klimatitak må økes drastisk. Det er på tide at profitten som oljeselskapene tar inn nå brukes i en storstilt satsing på forbybar energi og karbonfangst og -lagring, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Nyskapande energiløysing for framtidas reisemål8.3.2023 10:18:29 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at det kan kuttast store mengder CO2-utslepp frå norske reiselivsdestinasjonar årleg. Berre i Flåm syner prosjektet at det kan kuttast heile 12 000 tonn CO2 årleg. – Ein må sjå heile destinasjonen under eitt, og lage ei omfattande tiltakspakke frå sjø til land som omfattar all reiselivsaktivitet, ikkje berre cruisetrafikken, seier hamnesjefen i Aurland, Tor Mikkel Tokvam.
Presseinvitasjon til Bellonaforum: Elektrifisering av Melkøya23.2.2023 13:28:49 CET | Presseinvitasjon
28. februar inviterer Bellona til en debatt om Hammerfest LNG, et av Norges største utslippspunkt. Bellona-stifter Frederic Hauge ønsker velkommen og i debatten deltar blant andre prosjektdirektør fra Equinor, representanter fra lokale selskaper og en rekke politikere fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
– Med lite kraft blir karbonfangst avgjørende1.2.2023 13:24:30 CET | Pressemelding
– Vi når ikke klimamålene uten en skikkelig satsing på klimaløsninger som frigjør kraft, eller ikke krever kraft. Det har blitt klinkende klart gjennom Energikommisjonens rapport, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
Selger ladeselskap9.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi etablerte eRoute71 for å sette søkelyset på behovet for en ladeinfrastruktur for elbiler i Norge. Nå er vår jobb gjort, og vi selger selskapet til Kople, som skal ta utbygging av elbil-lading inn i framtida, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom