– Benytt sjansen til å lage noe godt på bålet i påsken
– For oss mennesker har det en beroligende effekt å sitte og se på et brennende bål. Bålet gir et avbrekk fra mye av det kunstige lyset vi omgir oss med, sier generalsekretær i paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv, Bente Lier.
Bålet har det siste året blitt et viktig samlingspunkt for venner og familie som ønsker å møtes på en smittevennlig måte.
Trendy turmat
Men et bål gir ikke bare god stemning, det kan også brukes til å trylle fram lekker mat.
– Det å lage mat ute har blitt veldig trendy de siste årene, og spesielt nå under pandemien. Hvorfor ikke benytte sjansen til å lage noe godt på bålet i påsken, sier Lier.
Med de riktige forberedelsene hjemme, trenger det ikke være så komplisert.
Matlaging på bål krever heller ikke spesielt mye utstyr. Med en stekepanne med et håndtak som tåler bål, og en stekespade, er du langt på vei, ifølge Lier.
Gjør mer enn å mette
Friluftsentusiasten mener det bare er fantasien som setter grenser for hvilke retter dere kan lage.
– Det finnes så mye annen spennende turmat enn den tradisjonelle matpakka eller grillpølser på bål. Den beste turmaten gjør mer enn å bare mette, den gir en opplevelse i seg selv, sier hun.
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser.
På nettsiden turmat.no finner du over 150 gratis oppskrifter på spennende mat fra alle verdens hjørner, som er egnet til tilberede ute.
Her deler vi en av oppskriftene, som er en variant av den nye tortillatrenden som har gått viralt i sosiale medier.
Oppskrift: Fylt tortilla på bål
Dette trenger du til fire:
- 4 tortillalefser
- 400 gram kjøttdeig av elg
- en halv løk
- 1 ts salt, pepper og timian
- 150 gram sopp
- 175 gram cherrytomat
- 2 pakker fersk mozzarella
Forberedelser hjemme: Finhakk løk og fres sammen med kjøttdeigen. Krydre med salt, pepper og timian, og ha det over i en plastboks. Del sopp og cherrytomnater i biter og legg sammen i en plastboks. Del mozzarella i skiver og pakk i tørkepapir.
På bålet: Gjør et snitt i tortillalefsene fra midten og ned. Ha mozzarellaskiver på trekanten nederst til venstre, kjøttdeig på trekanten øverst til venstre, sopp øverst til høyre og avslutt med salat og cherrytomater nederst til høyre.
Pakk tortillalefsen sammen ved å brette nederste trekant til venstre over den øverste til venstre, så bretter du over til høyre og ned slik at du har en trekantet lomme.
Legg den fylte tortillaen på bålet og stek den til den er gyllen på begge sider og mozzarellaen har begynt å smelte.
Kilde: Turmat.no/Anine Gutubakken Byles, Norges Jeger og fiskerforbund
Nøkkelord
Kontakter
Bente LierGeneralsekretær
Tel:90880437bente.lier@norskfriluftsliv.noBilder
Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Fra mandag kan du tenne bål igjen12.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
15. september oppheves det generelle bålforbudet i hele Norge. – Nyt høsten, og husk bålvett, oppfordrer Norsk Friluftsliv.
Bli med på å gjøre en forskjell for naturen denne helgen4.9.2024 09:30:00 CEST | Pressemelding
Nå har du muligheten til å kombinere helgens tur med en god gjerning. Som avslutning på Friluftslivets uke inviteres alle til å delta på den nasjonale ryddedugnaden «Tur med mening».
På onsdag feires mangfoldet av matkulturer i det fri2.9.2024 15:44:31 CEST | Pressemelding
Mat på tur kan være så mye mer enn matpakke og pølser. Onsdag inviterer Norsk Friluftsliv til å feire internasjonale smaker i friluft på «Turmat fra hele verden-dagen».
Presseinvitasjon: Klima- og miljøministeren åpner Friluftslivets uke 202431.8.2024 10:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Friluftslivsorganisasjonene forventer storinnrykk til Friluftslivets dag på søndag. Andreas Bjelland Eriksen står for den offisielle åpningen av den tradisjonsrike ute-uka.
Klima- og miljøministeren åpner Friluftslivets uke 202430.8.2024 13:30:01 CEST | Pressemelding
Friluftslivsorganisasjonene forventer storinnrykk til Friluftslivets dag på søndag. Andreas Bjelland Eriksen står for den offisielle åpningen av den tradisjonsrike ute-uka.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom