NAF

- Vær godt forberedt før kolonnekjøring over fjellet

Del

Kolonnekjøring i snøføyke og uvær er krevende, men med gode forberedelser og god tid kommer du deg trygt over fjellet. - Det er svært viktig å følge brøytemannskapenes anvisninger, ha nok drivstoff og være kledd for kaldt vær, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

Uvær fører til stengte fjelloverganger eller kolonnekjøring flere steder i landet. Forbered deg godt 
 og følg brøytemannskapenes anvisninger, er rådet fra NAF (Foto: NAF)
Uvær fører til stengte fjelloverganger eller kolonnekjøring flere steder i landet. Forbered deg godt og følg brøytemannskapenes anvisninger, er rådet fra NAF (Foto: NAF)

Flere fjelloverganger veksler mellom stengt og kolonnekjøring i disse dager. På få minutter kan en brøytet vei føyke igjen og gjøre det umulig å komme fram med bil. 

- Brøytemannskapene på stedet har lokalkunnskap om både været og veien, og har myndighet til å bestemme hvem og hvor mange biler som får være med i kolonnen. Det er viktig å følge anvisningene fra mannskapene, slik at kjøringen blir trygg for alle. En redningsaksjon i snøfokk og vind kan være krevende og farlig for alle i kolonnen, sier Camilla Ryste i NAF. 

Ha med riktig utstyr 

Før du reiser over fjellet bør du sjekke værmeldingen, og aller først bestemme om turen kan utsettes hvis det er meldt dårlig vær. 

Om man likevel reiser, gjelder det å forberede seg. Fyll opp bilen med drivstoff eller strøm, sørg for gode dekk og ha med spade og eventuelt kjettinger. Ta med varme klær og varm drikke i tilfelle kolonnen stanser opp. 

- Hvis det blir stans inne i en tunnel må bensin- og dieselmotorer ofte skrus av, siden ventilasjonsanleggene ikke alltid klarer å ventilere ut avgasser. Dermed kan det bli kaldt i bilen, sier Camilla Ryste. 

Ikke kjør forbi sperringene 

Ved kolonnekjøring vil brøytemannskapene vurdere om biler og alle om bord er skikket for en krevende tur, og vil kunne avvise dårlig forberedte sjåfører. En kolonne vil også ha en begrenset lengde. Dermed må du kanskje vente en stund til neste kolonne kjører. 

- Vær godt forberedt og tålmodig. Ikke forsøk å kjøre over på egenhånd, siden det kan komme brøytebiler og kolonner i motgående retning, påpeker kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF. 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Uvær fører til stengte fjelloverganger eller kolonnekjøring flere steder i landet. Forbered deg godt 
 og følg brøytemannskapenes anvisninger, er rådet fra NAF (Foto: NAF)
Uvær fører til stengte fjelloverganger eller kolonnekjøring flere steder i landet. Forbered deg godt og følg brøytemannskapenes anvisninger, er rådet fra NAF (Foto: NAF)
Last ned bilde

Lenker

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom