LO

- Uaktuelt med lovfestet minstelønn i Norge

Del

EU-kommisjonen la i dag frem forslag til nytt direktiv om å innføre minstelønn i EU og EØS-området.

-         Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge. Lønn skal fastsettes i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO.

LO er enig i den grunnleggende utfordringen i Europa som handler om å sikre alle rett til å organisere seg, forhandle frem tariffavtaler og en anstendig lønn. Det foreslåtte direktivet vil ikke bidra til dette.

-         Forslaget baserer seg på en manglende forståelse for den norske modellen og hvordan kollektive forhandlinger foregår, mener LOs nestleder.

I stedet for å bidra til at partene i arbeidslivet kan styrke sine posisjoner i arbeidslivet og forhandle om tariffavtaler så risikerer EU nå å pålegge nasjonale myndigheter å gjøre inngrep i både lønnsdannelse og avtaleinngåelse.

-         Et EU-direktiv om minstelønn vil kunne påvirke den norske modellen med frie forhandlinger negativt.

Nordisk fagbevegelse og arbeidsgiverorganisasjoner har stått sammen om å si nei til EUs direktiv om minstelønn.

-         Vi kommer til å fortsette samarbeidet med våre nordiske kolleger i tiden fremover, for å sikre at et direktiv om minstelønn ikke påvirker det nordiske og velorganiserte arbeidslivet, sier Hessen Følsvik.

Kontaktperson: Geir Solaas Moen, mobil 917 04 473

 

Om LO

LO
LO
Torggata 12
0181 Oslo

23 06 10 00http://www.lo.no

Landsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største lønnstakerorganisasjon. Over 920 000 medlemmer er organisert i fagforbund som er tilsluttet LO. Av de LO-organiserte er 50 prosent kvinner.

Følg saker fra LO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra LO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra LO

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom