Hæren

- Prompehumoren blir borte

Del

Flere jenter i verneplikten endrer kulturen, viser funn fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Til det bedre. Forsvaret delte denne uken sine erfaringer med nordiske parlamentarikere.

Foto: Hæren (Bildet kan brukes fritt mot kreditering)
Foto: Hæren (Bildet kan brukes fritt mot kreditering)

Stortingsrepresentanter fra hele Norden fikk servert ny forskning og konkrete erfaringer fra jentenes inntreden i Forsvaret da de onsdag denne uken besøkte Hæren og Garden for å lære mer om allmenn verneplikt.

Norge er eneste NATO-land som har en slik ordning. Siden kjønnsnøytral verneplikt ble vedtatt, har interessen fra andre nasjoner vært stor. Over et halvt år har passert siden det første likestilte kullet møtte til tjeneste, og politikerne er svært nysgjerrige på resultatet.

- Jeg observerte ingen utpreget maskulinitetskultur, og man ble målt på personen man var og det man leverte til gruppa, fortalte Nina Hellum, forsker ved FFI. Hun har skrevet rapporten ”Sminkedritt over hele vasken” og fremla sine funn for Nordisk Råd da de besøkte Hans Majestet Kongens Gardes hovedkvarter i Oslo.

Møtte de historiske soldatene
Av Gardens soldater som kom inn i juli 2016, det første kullet hvor alle var vernepliktige på lik linje, er nesten en fjerdedel kvinner. Politikerne møtte noen av disse historiske gardistene på kasernene, og fikk se hvordan de lever sammen.

- Det har vært et meget lærerikt besøk. Hva Hæren har gjort med individet og ikke kun "kjønn" er viktig og noe vi absolutt kan lære av i andre samfunnssektorer også, sier svenske Riksdagsmedlem Rikard Larsson.

Flere av politikere uttrykte begeistring og ble inspirert.

- Dette handler om mennesker og at man må se hver enkelt for hva de kan bidra med. Jeg vet ikke om kjønnsnøytral verneplikt kommer til Danmark med det første, men den norske Hæren er helt klart i forkant av en samfunnstrend her, som vi kan lære av, sa danske Folketingsmedlem Karen J. Klint.

Representantene fra Nordisk råd er medlemmer i utvalget for velferd og tok turen spesielt til Hæren for å lære om innføringen av allmenn verneplikt.

Blandede rom
Hæren var første forsvarsgren som plasserte kvinner og menn på samme rom. Kompanisjef i Garden, kaptein Sebastian Bergstrøm, fortalte stortingsrepresentantene om sin erfaring med å ha soldater av begge kjønn – noe han har hatt en svært positiv erfaring med. Kaptein Bergstrøm poengterte at forskjellen mellom kvinner og menn blir normalisert når de blir satt i samme tropp. Kapteinens erfaringer underbygger det man ser i andre avdelinger.

* I oktober 2014 vedtok Stortinget allmenn verneplikt i Norge. Endringen trådte i kraft 1. januar 2015, og 1997-kullet var de første som ble berørt av endringen.

* Hvert årskull består av ca. 60 000 ungdommer. Omlag 20 000 av disse kalles inn til sesjon, men mindre enn 9000 slipper inn til førstegangstjeneste.

* Allmenn verneplikt gir Forsvaret mulighet til å velge de beste kandidatene, uavhengig av kjønn.

* I 2015 var 1279 av de 7741 som fullførte førstegangstjenesten kvinner. Dette tilsvarer 17%.

* De første som var omfattet av lovendringen møtte til tjeneste sommeren 2016. 32,7% av 1997-kullet som møtte til tjeneste sommeren 2016 var kvinner.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Hæren (Bildet kan brukes fritt mot kreditering)
Foto: Hæren (Bildet kan brukes fritt mot kreditering)
Last ned bilde
Foto: Hæren (Bildet kan brukes fritt mot kreditering)
Foto: Hæren (Bildet kan brukes fritt mot kreditering)
Last ned bilde
Kaptein Bergstrøm viser nordiske politikere Gardens nye kjønnsnøytrale dusjer (Foto: Hæren - bildet kan brukes fritt mot kreditering)
Kaptein Bergstrøm viser nordiske politikere Gardens nye kjønnsnøytrale dusjer (Foto: Hæren - bildet kan brukes fritt mot kreditering)
Last ned bilde

Lenker

Om Hæren

Hæren
Hæren
Kapellveien 2
9325 Bardufoss

40029631https://forsvaret.no/hæren

Følg saker fra Hæren

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Hæren på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Hæren

KLARE FOR NYE OPPGAVER27.8.2019 14:36:11 CESTAktuelt

Mandag 26.august kl. 12:30 fikk Hæren ny sjef. Etter fire år var det Generalmajor Odin Johannessen som takket for seg og overlot stafettpinnen til Generalmajor Eirik Kristoffersen som kom fra stillingen som sjef Heimevernet. Paradeplassen på Rusta leir var klargjort for høytidelig seremoni og innsettelse av ny sjef. ​​​​​​​​​​​​ Med paradestyrker fra alle Hærens avdelinger var det høytid når Hæren skulle takke en sjef for en godt utført vakt – samtidig som man skulle hilse en ny sjef velkommen. Gjester fra lokale politikere, representanter for Forsvarets avdelinger og ambassader i Oslo var tilstede for å overvære den høytidelige seremonien.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom