- Konsekvensene av flommen kan bli enorme om folk ikke forbereder seg
NVEs vårflomanalyse viser stor sannsynlighet for stor vårflom både i sør og nord. Siste ukes snøvær og lave temperatur har ført til at sannsynligheten har økt i Nord-Norge og deler av Sør-Norge.
Snøsmeltingen ventes å komme i gang i hele landet fra midten av kommende uke på grunn av stigende temperatur. Det forventes en flomtopp to-tre uker atter at snøsmeltingen for alvor har startet.
- Alle tegn viser til at både privatpersoner og det offentlige bør stålsette seg på en 50-års flom med betydelige materielle skader. Det vil sjeldent medføre fare for liv, men skulle vi være uheldige å få store nedbørsmengder i tillegg, vil det være ille, sier Lein.
- Dette kommer av at vi har store mengder snø i høyden, samt at kjøligere vær har bidratt til å forskyve situasjonen. I de nærmeste ukene ventes det stigende temperaturer. Når snøsmeltingen kommer i gang, er det bare å forberede seg på en skikkelig flom. Vi får bare håpe det ikke kommer regn i tillegg.
Tar alle forholdsregler
I Kongsvinger kommune forteller han at de har gjort både forebyggende og sikrende tiltak til flommen kommer.
- Riksveg 2 blir mest sannsynlig stengt. Det samme gjelder fylkesveg 210 som kommer til å bli altfor smal for vanlig trafikk. Omkjøringsveier blir i disse dager høynet med 40 centimeter som et forebyggende tiltak, og vi gjør klart pumpesystemer for å kunne ta unna det verste av flommen, trekker han fram som noen av tiltakene.
- Vi samarbeider med Statens vegvesen, Bane Nor, andre offentlige etater og private for å sikre oss mot de aller verste materielle skadene, dersom flommen blir så stor som den per i dag er varslet til å bli.
Ta varselet på alvor
Nå ber han altså privatpersoner og andre offentlige etater å forberede seg på storflom, dersom de ikke har gjort det allerede.
- Blir flommen så stor som vi frykter, vil det medføre store skader. Folk må forberede seg: Flytt det du har av verdigjenstander som er i nærheten av vann og elver. Sjekk med kommunen om du bor i et flom- og rasutsatt område og gjør det du kan for å sikre hus og hjem.
Tips til forebygging av naturskader
STORM:
- Sikre løse gjenstander.
- Sørg for god forankring av boder og mindre bygg.
- Ta ned trampolinen og ta båten opp av vannet før stormsesongen.
- Ta en sjekk om trær nær bygninger kanskje bør felles.
- Rensk opp i takrenner før nedbør.
- Tenk vind når levegger, overbygg og gjerder bygges.
- Sørg for nødvendig vedlikehold, som for eksempel at råteskadede bygningsdeler skiftes ut og rustne spikre erstattes.
FLOM:
- Tenk over hvilken vei vannet naturlig vil renne. Sørg for at det er fall fra huset og et stykke ut, slik at vannet renner fra og ikke mot bygget.
- Følg med når det er litt nedbør og mindre betydelig flom, hvor renner vannet? Må det ledes en annen vei? Fungerer dreneringen som den skal?
- Rensk opp i rister og kummer jevnlig for å unngå at de tetter seg.
- Sjekk at stikkrenner er åpne. Er de for små, må de byttes ut.
- Dersom en nær elv trenger sikring, kontakt kommunen/NVE og meld fra om behovet.
- Har du kjeller hvor vann tidligere har kommet inn, er det sannsynlig at det skjer igjen. Tenk på hva som settes der og lagre ting over gulvnivå.
- Innstaller grunnvannspumpe og sjekk grunnvannspumpen jevnlig. Sørg for at filtre er fri for rusk og rask.
- Ikke alle kjellere er laget for boligformål, så ta en grundig vurdering av skadepotensialet før en grovkjeller gjøres om til boligdel.
- Ta opp båten og sett den på et trygt sted – Det samme gjelder flytebrygger o.l.
- Campingvogner og andre løse gjenstander nær flomvarslet vassdrag bør fjernes.
- Det er viktig å ha gode planer for evakuering av både mennesker og dyr, og sørge for alternativt oppholdssted.
SKRED:
- Eiere av eiendom er ansvarlig for sikringen av denne. På samme måte har kommunen et ansvar for sikring av sine områder, og i noen tilfeller blir sikringen og forebyggingen et samarbeid mellom grunneier og kommunen. Ta tak i sikringsproblematikk så snart den er aktuell. Huset kan forsikres og bygges opp igjen, men det er faren for liv vi er mest bekymret for.
- Ha et bevisst forhold til eiendommen og de farer som er der. Ta en sjekk for løse steiner og masser i bevegelse. Kritiske tidspunkt er ved mye nedbør, mye snø og ved overgang fra varmt til kaldt (frost/is) og omvendt.
- Sjekk også mur/støttemur som holder masser på plass.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Kjetil JohnsrudKommunikasjonsdirektør
Tel:415 22 399jan.johnsrud@nito.noRagnhild Aasen JacobsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:93029650ragnhild.jacobsen@nito.noBilder
Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 111.000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Nok ferie, folk vil ha mer lønn eller mer “fri”.9.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Kvinner og menn, unge og gamle, nordlendinger og sørlendinger, alle er enige om at de mye heller vil ha mer lønn enn mer ferie. Samtidig er de delt på om de ønsker mer lønn eller mer fri i ulike former.
NITO kritisk til kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier19.6.2025 09:50:09 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår å erstatte kjønnspoeng med kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier. Norges største fagforening for ingeniører og teknologer støtter ikke forslaget.
Norges nyeste teknologi, Jens Stoltenberg, og NITO skal på Kongsberg Agenda16.6.2025 09:39:39 CEST | Pressemelding
Dette blir NITOs første år som partner på Kongsberg Agenda, "Norges viktigste teknologifestival".
Karina fra Løten inn i nasjonalt ekspertutvalg11.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Vi må engasjere oss for å ta vare på miljøet vårt. Vi har bare én klode å dele.
Harald fra Sunnfjord i det nasjonale ekspertutvalget28.5.2025 15:30:00 CEST | Pressemelding
– Det er viktig at ingeniørene bidrar i det store bildet. Vi sitter med kompetansen og kunnskapen for å få samfunnet grønnere med teknologi og utvikling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom