- Ikke tett igjen avløpet med ribbefett og slips
- Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall. Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får endra større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje, sier Lein.
Enorme fettberg
Lein forteller at alt dette blir propper i avløpssystemet. I jula er dette en spesielt aktuell problemstilling fordi vi spiser mye mer fet mat enn ellers i året.
- Ribbefettet som blir til overs skal i restavfallet. Det er lett å forstå når man ser hvordan fettet tykner når det blir avkjølt. Du har ikke lyst til at det fettet skal danne propper i avløpet ditt. Og om det klarer å komme seg fra ditt avløp, ender det opp som enorme fettberg lenger ute i systemet, sier Lein og minner om nyhetssaken fra i fjor der vi fikk se bilder av et fettberg i Londons avløpssystem som var på størrelse med en buss.
Det er imidlertid ikke bare ribbefett det blir mer av i desember.
- I julebordsesongen øker omfanget av truser, strømpebukser og slips i avløpet. Vurderingsevnen ser ut til å gå ned i takt med at alkoholinntaket går opp, sier Lein som tror at alle egentlig er i stand til å forstå at klær ikke skal i avløpet.
Store kostnader
Hvermannsens uvørenhet påfører kommunene store ekstrautgifter, og regninga havner til syvende og sist hos innbyggerne. Lein minner om at vi alle er tjent med å følge rådene.
- Det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og kommunene trenger hver krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg osv. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte.
Tette rør hjemme kan også gi en umiddelbar kostnad.
- Rørleggervakta på utrykning på julaften er ikke billig. Ribbefett og annet flytende fett bør helles i en melkekartong og kastes. Man kan også la det stivne, det er lettere å kvitte seg med kaldt fett enn flytende, varmt fett, sier Lein.
Rottefôr
- Det er for øvrig en gjeng der nede i mørket som gleder seg når restemiddagen kommer seilende. Matrester i avløpssystemet gir god næring til de mange rottene som lever der. Det blir færre rotter om de har mindre å spise i kloakken, sier Lein.
Nøkkelord
Kontakter
Ragnhild Aasen JacobsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:93029650ragnhild.jacobsen@nito.noBilder
Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad. NITO har over 88.000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO kritisk til kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier19.6.2025 09:50:09 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår å erstatte kjønnspoeng med kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier. Norges største fagforening for ingeniører og teknologer støtter ikke forslaget.
Norges nyeste teknologi, Jens Stoltenberg, og NITO skal på Kongsberg Agenda16.6.2025 09:39:39 CEST | Pressemelding
Dette blir NITOs første år som partner på Kongsberg Agenda, "Norges viktigste teknologifestival".
Karina fra Løten inn i nasjonalt ekspertutvalg11.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Vi må engasjere oss for å ta vare på miljøet vårt. Vi har bare én klode å dele.
Harald fra Sunnfjord i det nasjonale ekspertutvalget28.5.2025 15:30:00 CEST | Pressemelding
– Det er viktig at ingeniørene bidrar i det store bildet. Vi sitter med kompetansen og kunnskapen for å få samfunnet grønnere med teknologi og utvikling.
Et krafttak fra Stortinget for studentøkonomien27.5.2025 13:52:42 CEST | Pressemelding
En mer forutsigbar og rettferdig studiestøtte er nå innen rekkevidde for norske studenter. Etter langvarig press fra studentorganisasjoner, blant annet NITO Studentene, har Stortinget vedtatt å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden (G) i kommende stortingsperiode.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom