I sommer gjør NRK som mange nordmenn: vi reiser på bilferie i vårt eget land. Hver uke fra slutten av juni til begynnelsen av august legger to kjente fjes ut på biltur i den knallgule Sommerbilen. Niklas Baarli og Silje Nordnes er det første programlederparet ut, og de starter turen på Nordkapp torsdag 25. juni. 

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

– Det er liten tvil om at Finnmark står for noe av Norges flotteste og mest spektakulære natur og jeg gleder meg til å igjen kunne ta en runde rundt på taket av Norge. Jeg har kun vært der en gang tidligere, da i forbindelse med 71 grader nord og det var en pine for en sliten tjukkas fra Moss. Denne gangen slipper jeg forhåpentligvis å oppleve naturen med blodsmak i munnen og kanskje med litt ekstra tid til å nyte omgivelsene mine, sier Niklas Baarli.

I motsetning til Niklas, har Silje aldri før vært i Finnmark.

– Og det kan ikke regnes som mindre enn en skandale! Så jeg ble vanvittig glad da jeg ble tildelt akkurat denne etappen. Finnmark på den lyseste tiden i året må bare bli magisk. Og hvis værgudene spiller på lag også, så blir det duket for en vanvittig tur, sier Silje Nordnes

Disse parene skal kjøre Sommerbilen:

Uke 27: Ronny Brede Aase og Tuva Fellmann

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

  • Sted: fra Tromsø

Ronny Brede Aase og Tuva Fellman tar over Sommerbilen etter Silje og Niklas, og fortsetter turen gjennom landet fra Nordens Paris, Tromsø.

– Det blir helt episk å legge ut på minutt for minutt tur fra Tromsø og sørover. Og så er det ekstra kjekt å gjøre det sammen med Tuva. Det blir akkurat som å være på ferietur, bare med fjernsynet på slep. Det som er ekstra gøy, er at jeg og Tuva snakket om å kjøre akkurat denne ruta på privaten i sommer, så vi er mildt sagt supergira, sier Ronny Brede Aase.

Uke 28: Rune Nilsson og Torfinn Borkhus

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

  • Sted: fra Krykjevika

Etter Ronny og Tuva har tatt turen gjennom Troms og Nordland, er det programlederduoen Rune Nilson og Torfinn Borkhus som skal ha hendene på rattet gjennom Trøndelag.

– Jeg gleder meg til å vise hele Norge en spektakulær del av landet som både Torfinn og jeg kjenner godt. Vi har reist mye som spillemenn i disse traktene. Fra fjellene, fjordene, fiskeværene og skogene i Flatanger, til de idylliske småstedene som Leksvik, Stadsbygd og Hasselvika langs Trondheimsfjorden, via kampflyhovedstaden på Brekstad til industribastionen Orkanger, sier Rune Nilson.

Torfinn Borkhus forteller at han ser frem til både å få sodd servert i pappkrus, og til å kjøre på biltur med Rune og høre på god musikk i en uke.

– Kom gjerne med tips til flere severdigheter langs kjøreruta vår, ALT er av interesse, sier Torfinn.

Uke 29: Emil Gukild og Pia Rivelsrud

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

  • Sted: fra Trollveggen

– Det er en stor ære å få vær en del av Sommerbilen med så mange flinke folk. Jeg gleder meg stort til å reise rundt i Møre og Romsdal, hvor jeg studerte i Volda fra 2011 til 2014, og Vestlandet. Det blir fantastisk å møte folket det de ferierer i år. Det blir gøy å få reise med Pia. Hun har masse energi og er en person jeg tror det blir en drøm å kjøre med, sier Emil Gukild.

Pia har vokst opp i Ålesund, og er ganske kjent med strekningen de skal kjøre.

– Som ung kjørte vi ofte til Lom for å stå på ski på Juvas. Men den gangen kunne jeg ikke brydd meg mindre om naturen, jeg lå stort sett å snorka i baksetet. Nå er målet turen i seg selv, og vi har god tid til å stoppe for å bli bedre kjent med alt som rører seg langs veien. Både mennesker, turistattraksjoner, lokal mat og små og store tettsteder. Jeg håper vi får møte masse lokale folk som kan gi oss alle de beste fortellingene og hemmelighetene fra hjembygda si, sier Pia Rivelsrud.

– Så blir det interessant å se hvor bilsyke vi blir, hvis vi for eksempel skal intervjue en gjest i bilen, mens vi spiser sveler på vei ned Trollstigen som består av 11 hårnålssløyfer langs bratte fjellsider. Det blir i så fall noe man aldri har sett på TV før, sier Pia.

Uke 30: Øyvor Bakke og Finn Tokvam

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

  • Sted: fra Vøringsfossen

– Det skal bli en fryd å kjøre gjennom Hardanger med det fremste Hardanger har å by på i tillegg til skredfare, moreller og sider, nemlig Øvyor Bakke! Øyvor er lokalkjent i første del av uka, og det er jeg veldig glad for, sier Finn Tokvam.

– Ja, jeg er godt kjent i Hardanger, men etter Røldal kjører vi inn i en del av Norge som jeg ikke har besøkt siden jeg satt i baksetet på den gamle Opel Kadetten til foreldrene mine. Så her må folk hjelpe oss! sier Øyvor Bakke.

De forteller at de gleder seg til å oppleve naturen og møte folk. Heldigvis er de godt vant med trange veier, så de er ikke redde for å bli bilsyke på turen.

– Men man vet aldri hva som skjer eller hva man møter på i disse trange veiene, så jeg er spent på om vi rekker frem i tide, sier Finn.

Uke 31: Linda Eide og Herborg Kråkevik

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

  • Sted: fra Verdens ende på Tjøme

På turens siste uke er det to vestlendinger som styrer Sommerbilen. Artist og skuespiller Herborg Kråkevik starter sin biltur ved Verdens ende på Tjøme, sammen med programleder Linda Eide.

– På denne ruta kommer vi inn i et område jeg aldri har kjørt gjennom: fra Halden og nordover langs svenskegrensa. Det gleder jeg meg til å få oppleve. Jeg har jo turnert i de fleste kriker og kroker i Norge, men denne kroken mangler jeg, sier Herborg Kråkevik.

– Jeg har en drøm om å få ei gjedde på kroken i Østfold. Gjedde er en mystisk fisk for oss vestlendinger. Vi tar gjerne imot tips om gode gjeddevann, og også hva som helst av matspesialiteter i Vestfold og Østfold. Både Herborg og jeg er altetende, sier Linda Eide.

Begge to gleder seg til å få se Norge gjennom bilruta.

– Men de som ser det på TV får jo i tillegg sett landet fra lufta. Så det kan jo seerne tenke på, at de faktisk får se mer enn oss som er i bilen!

Se reiseruter og send inn dine tips til redaksjonen her

Lyden av sommer på NRK Radio

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Reiseradioen

Reiseradioen har siden 1963 gitt millioner av lyttere sommerstemning og feriefølelse. Og for mange er kjenningsmelodien, «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester, selve lyden av sommer.

I år som de aller fleste skal feriere i Norge, ønsker Reiseradioen å gjenoppdage den norske sommeren sammen med lytterne.

– Vi ønsker å være der du er, direkte fra sommerhus og hytter, bobiler og gapahuker. Fra togreiser og seilaser, haiketurer og fotturer. På luftmadrasser og liggeunderlag, i hengekøyer og svevetelt, sier Olav Viksmo-Slettan som har vært programleder i Reiseradioen gjennom mer enn 20 somre.

Programlederparene

Første par ut er Karen Marie Berg og Claus Wiese. De får æren av å åpne sesongen sammen med statsminister Erna Solberg lørdag 20. juni.

Deretter overtar Else og Cecilie Kåss Furuseth som lover at Bestemor skal rapportere fra «sommeren i gamle dager». Der har vi nok mye å lære nå som hele landet ser ut til å satse på retrosommer.

De kjente radiostemmene som følger er Kirsti Falch-Nilsen og Silje Nordnes, Siri Knudsen og Mari Garås Monsson, etterfulgt av Olav Viksmo-Slettan og Nina Stensrud Martin. Siste par ut er Ragnhild Silkebækken og Galvan Mehidi.

Avslutningshelgen skal ledes av Kristine Riis og Christian Mikkelsen. Mot slutten av siste sending får vi nok ganske sikkert høre «En sommer er over» med Kirsti Sparboe.

Reiseradioen sendes også på NRK1 fra og med lørdag 27. juni, men da en time senere fra kl. 10.00-12.00.

Ferievikarene

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

De to erfarne programlederne Dan Børge Akerø og Alf Tande-Pedersen skal være ferievikarer på radio i år. De skal ta pulsen på Sommer-Norge gjennom hele sommeren, mens vi andre har fri.

– Helt siden jeg var 16 år har jeg hatt sommerjobb, alt fra iskremfabrikk til avløser på gård. Men ingen ting slår det å være ferievikar på P1+, sier Tande-P.

Ferievikarene starter mandag 22. juni og sendes mandag til lørdag fra kl. 9 -11.

Sommer i P2

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Hver sommer de siste 10 årene har P2 invitert utvalgte gjester til å lage unike radioopplevelser. Nær 50 gjester byr på seg selv enten de er kjente kultur- og samfunnsprofiler eller ukjente stemmer med en spesiell historie.

De kommer fra ulike steder i landet og har ulik bakgrunn og ståsted. De skriver manus og velger musikken, og de byr på seg selv enten de forteller personlig om de helt nære ting i livet eller viser fram et større samfunnsengasjement.

I år møter vi blant andre Shazia Majid, Jan Bøhler, Kim Rysstad, Maria Navarro Skaranger, Thomas Hylland Eriksen, Anders Krogh, Kingsford Siayor og Ane Brun. Sommer i P2 starter 22. juni.

Nye Podkaster: Sexdebuter og spøkelseshistorier

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Min første gang er en podkastserie om våre aller første seksuelle erfaringer.

Å debutere seksuelt kan være både myteomspunnet, skummel, flaut, forventningsfullt og knyttet til status. Men hvordan foregår det egentlig? Podkasten belyser fenomenet ved å vise fram ekte og ærlige eksempler på hvordan første gang kan foregå. Gjennom et bredt spekter av alle typer ligg, skal «Min første gang» bidra til å ufarliggjøre og normalisere noe de aller fleste har, eller kommer til å få, et forhold til.

Hver enkelt episode består av én selvfortalt historie fra én anonym person. Ikke bare vinklet på selve akten, men også alt rundt. Historier som unge kan kjenne seg igjen i og identifisere seg med. Første episode slippes 18. juni.

Grøss og gru

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Har du noen gang opplevd at et iskaldt drag går gjennom rommet, selv om alle vinduer og dører er lukket? Og plutselig fått en gnagende, ekkel følelse av at du ikke er alene? At noen eller – noe – er der.

Podkastserien Grøss og gru er for deg som vil bli en ekspert på de magiske vesenene folk her fra Norden har trodd på i århundrer. Programleder Scott Maurstad forteller om gjengangere, utburden, maren og huldra – og triksene som ble brukt for å beskytte seg mot dem. Noen av fortellingene er fra ny tid.

Det finnes nemlig dem som fortsatt hevder at disse vesenene lever blant oss. Podkasten slippes 16. juni.

Dokusommer

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

NRK har samlet over hundre forskjellige titler i NRK TV som seerne kan boltre seg gjennom hele sommeren, både i form av dokumentarserier og enkeltstående historier fra virkeligheten.

Blant annet dokumentaren Lance om syklisten Lance Armstrong, helten som vant over kreften og kjempet seg tilbake til toppen, før dopingskandalen som viste hans sanne ansikt kom.

Født inn i et trøndersk fotballdynasti med en nasjons håp på skuldrene. I dokumentarfilmen Steffen – arven etter Ivers forteller fotballspiller Steffen Iversen for første gang historien om arv, svik og triumfer.

17 år gamle Emilie Meng forsvant i Korsør sommeren 2016. I dokumentarserien Drapet på Emilie Meng avdekkes helt nye fakta i etterforskningen av en av Danmarks mest omtalte drapssaker.

I tillegg kan man finne SelvportrettDiego MaradonaiHuman og en lang rekke med andre titler. Alt blir tilgjengelig i NRK TV fredag 19. juni.

Spenningssommer

I sommer byr NRK på mye kos men også mange neglebitende thrillere og halsbrekkende spenningsserier.

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Fartsblind blir vi introdusert for en ung økonomijournalist og en mektig banksjef. Han er gift og har familie. Det som først later til å være en uprofesjonell og uheldig kjærlighetsaffære, viser seg å kanskje være et livsfarlig spill. Fra Sverige kommer også et etterlengtet gjensyn med den prinsippfaste politikvinnen Hanna Svensson i andre sesong av suksesserien Før vi dør.

Fra en av manusforfatterne bak bl.a. «Forbrytelsen,» Torstein Hoppe, og manusforfatter bak «Arvingene», Nanna Westh, kommer DNA. Denne krimserien er basert på en virkelig hendelse og tar utgangspunkt i en feil i det danske politiets DNA- register. Etterforskeren Rolfs datter forsvant under tragiske omstendigheter. Nå får han kanskje en mulighet til å finne ut hva som skjedde med henne. Det blir også et etterlengtet gjensyn med Das Boot; U-822s nye oppdrag er å frakte sabotører til USAs østkyst men det råder tvil om kapteinens lojalitet. Hoffmann er i New York, og vil bare hjem for å renvaske navnet sitt. Helt frem til han treffer jazzsangeren Cassandra.

White house farm er basert på virkelige hendelser og handler om hva som skjedde en skjebnesvanger augustnatt i 1986 da en familie på fem ble myrdet på en gård i Essex. Immelda Staunton spiller en av hovedrollene i spenningsserien Fatale familiebånd, hvor et nett av løgner, hemmeligheter, rivalisering og svik leder til mord når tre søsken får sine idylliske tilværelser forstyrret av morens nye kjæreste. I Flateygåta fra Island må professoren Johanna løse en kompleks middelaldersk gåte for å bevise at hun er uskyldig i et mord hun blir anklaget for å ha begått.

Hvis du vil se dette innholdet fra gfx.nrk.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Tyskland ‘86 treffer vi den bannlyste spionen Martin Rauch, som blir stasjonert ut i et kriserammet Øst- Tyskland der økonomisk sammenbrudd, terror og en AIDS- epidemi venter. Gjennom sommeren kan vi også by på Van der Valk, McDonald og Dodds, Mysteria i Broken Woods, We hunt together, Mordene på solkysten, og mye, mye mer.