Bønder i Innlandet og Viken frykter klimaendringene mest

Til sammenligning svarer 70 prosent av gårdbrukerne på landsbasis det samme. Dette er en økning på hele 16 prosent fra 2021. Det viser en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført blant 100 gårdeiere på vegne av SpareBank 1s forsikringsselskap, Fremtind.
– Vi forstår godt at mange bønder er bekymret for sine avlinger og gårdsbygninger. Klimaet blir stadig villere og mer uforutsigbart, med både tørkeperioder, styrtregn og flom, sier leder for skadeforsikring i SpareBank 1 Østlandet, Einar Van Doorn.
Foreløpig liten flomfare, men tørt
Selv om sannsynligheten for stor vårflom på Østlandet foreløpig betegnes som lav av NVE, kan det plutselig endre seg.
- Det er mindre snø i fjellet enn normalt, men skulle vi få varmeperioder kombinert med styrtregn kan likevel vassdrag raskt fylles opp og flyte over sine bredder, sier Van Doorn.
Dersom regnet uteblir, utgjør tørke en risiko.
- Går vi lenge uten noe særlig nedbør fremover, kan det hende bøndene må vanne langt tidligere enn normalt. Sjekk at vannings- og pumpeanlegg fungerer, og kontroller at forsikringer på disse anleggene er i orden, er rådet fra forsikringseksperten.
Forebygg skader
– Jordforbedring ved vekselbruk eller tilførsel av kompost eller biokull kan forebygge og begrense skader av både tørke og flom. Det er lurt å gjøre tiltak slik at jorda holder bedre på fuktigheten i tørre perioder og det blir mindre erosjon ved mye nedbør og flom, sier Van Doorn.
Ifølge Bondelaget er det er viktig for både miljøet og bondens inntjening å begrense erosjon. Jord som holder bedre på fuktigheten i tørre perioder vil kunne begrense bondens tap i perioder med tørke, som mange erfarte sommeren 2018.
– I tillegg kan det være smart å beplante langs bekker og elver for å forebygge erosjon langs elvebreddene. For å forebygge skred i skråninger er det viktig å ikke fjerne all vegetasjon med flatehogst, men i stedet drive såkalt plukkhogst ved å la en del trær og røtter stå igjen for å hindre jordskred, sier Van Doorn.
De yngste mest bekymret
Det er de yngste gårdbrukerne som er mest bekymret. 81 prosent av gårdbrukerne under 40 år frykter skader på avlinger og landbruksareal som følge av klimaendringer i fremtiden, mot 65 prosent av de som er over 50 år.
I undersøkelsen oppgir også nær 30 prosent at de frykter klimaendringer vil føre til skade på landbruksbygningene grunnet mer nedbør, flom og annet ekstremvær. Det er en økning på 5 prosentpoeng fra 2021.
Dette bør du gjøre for å begrense skader av styrtregn og flom:
- Rydd vekk løse gjenstander i områder som er ekstra utsatt for flom og ekstrem nedbør.
- Flytt rundballer, plastavfall, tømmer, plank og campingvogner. Alt som kan flyte bør sikres eller tas vekk fra utsatte områder.
- Sjekk tilsigsarealet til gården og rydd vekk kvist og kvast i store og små vassdrag.
- Sjekk alt av kulverter, stikkrenner og kummer til gjenlukkede bekker.
- Rydd vekk alt fra kjellergulv og i første etasje.
- Flytt dyr fra fjøs og dyrerom hvis det er fare for at vannet kan renne inn.
- Kutt alt av strøm til driftsbygninger og til kjeller i våningshus.
- Dokumenter alt dere gjør med mobilkamera – tilstand før og etter dere har ryddet.
- Dokumenter alle eventuelle skader med mobilkamera og send inn til Naturskadeordningen til staten og forsikringsselskapet ditt.
- Sette deg inn i Bondelagets flomveileder og sjekk tryggeresammen.no
Kontakter
Bjørnar MickelsonInformasjonssjef
Tel:+47 450 25 376bjornar.mickelson@sb1ostlandet.noBilder


Om SpareBank 1 Østlandet
Om SpareBank 1 Østlandet
SpareBank 1 Østlandet er landets fjerde største sparebankkonsern med over 1 300 kompetente og stolte medarbeidere. Gjennom snart 180 år har vi bygget en solid markedsposisjon på Østlandet ved å være tilgjengelige og yte kreditt og andre tjenester til personer, bedrifter og offentlig sektor i bygd og by. Vi har i dag 41 kontorer spredt rundt om i Oslo, Akershus, Innlandet og nedre Buskerud. Gjennom våre datterselskaper og SpareBank 1-alliansens produktselskaper er vi et komplett finanshus for våre person- og bedriftskunder. Vi er et børsnotert og selvstendig finanskonsern med dype røtter på Østlandet og hovedkontor i Hamar. Banken har bidratt til verdiskaping i markedsområdet gjennom flere generasjoner.
Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Østlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet
Ny styreleder i SpareBank 1 Østlandet28.3.2025 09:18:21 CET | Pressemelding
Nina Cecilie Strøm Swensson fra Brumunddal er valgt til ny styreleder i SpareBank 1 Østlandet. Hun trer opp fra rollen som nestleder. Lars Erik Tandsæther fra Gjøvik trer inn i rollen som leder av bankens representantskap, bankens øverste styrende organ.
Deler ut 1 million: – Lokale talenter kan søke nå27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Unge talenter innen kunst og kultur kan nå søke om SpareBank 1 Østlandets talentstipend på 50 000 kroner. Søknadsfristen er 21. april.
Unge tjener i snitt 26 000 kroner: – Nå bør du søke26.2.2025 09:08:10 CET | Pressemelding
Jenter tjener mer enn gutter på sommerjobben, viser en ny undersøkelse fra SpareBank 1 Østlandet.
SpareBank 1 Østlandet: Foreslår nesten en halv milliard i kundeutbytte etter sterkt årsresultat13.2.2025 07:11:11 CET | Pressemelding
SpareBank 1 Østlandet oppnådde i 2024 et foreløpig resultat etter skatt på 3 356 (2 222) millioner kroner. Egenkapitalavkastningen var 15,8 (11,3) prosent. Dette er den høyeste avkastningen til konsernet på 30 år.
Eiendomsmeglere på Østlandet fusjonerer10.12.2024 08:52:23 CET | Pressemelding
EiendomsMegler 1 Oslo, EiendomsMegler 1 Oslo Akershus og EiendomsMegler 1 Innlandet fusjonerer og blir til EiendomsMegler 1 Østlandet. Fusjonen skal gi økt konkurransekraft og posisjonere virksomheten for videre vekst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom