Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
Kalkun mest populært
På spørsmål om hva du kommer til å spise på nyttårsaften i år, fordeler svarene seg slik:
- 32 % - Kalkun
- 30 % - Vet ikke
- 14 % - Pinnekjøtt
- 5 % - Ribbe
- 5 % - Biff/helstekt indre/ytrefilet
– Når det gjelder nyttårsmiddagen ser vi at ritualene ikke er like rigide som på for eksempel julaften. På julaften er det sterke tradisjoner rundt hva man spiser, mens nyttårsaften er ikke tradisjonene like sterke og folk føler nok de står friere til å velge. Likevel er det klare forventninger om å spise god mat, sier Anne Zondag, samfunnanalytiker i MatPrat.
På nyttårsaften er det mer rom for å variere på hva som settes på bordet.
– Mange voksne og yngre velger å feire nyttårsaften sammen med venner, naboer eller familie. Hvem som sitter rundt bordet varierer i større grad denne kvelden enn for eksempel på julaften. På julekvelden tar man med seg tradisjoner fra barndommen, men så er nyttårsaften en kveld man setter mer av sitt eget preg på. For eksempel så kan man velge friere blant retter og festmat man liker godt, du kan tilpasse det bedre til gjestene, både når det gjelder meny og antall, sier Zondag.
Yngre som i størst grad spiser kalkun på nyttårsaften
– En morsom ting vi ser i undersøkelsen det er de yngste, de mellom 18 og 25, som i størst grad forteller at de spiste kalkun i fjor og som har lyst til å spise det i år. Forklaringen på dette er nok flere, forteller Zondag.
Mye av det handler om assosiasjoner og kulturelle referanser til årets siste kveld.
– Jeg tror at de er inspirert av amerikansk kultur hvor kalkunen ofte løftes frem som det mest naturlige valget på både thanksgiving og nyttårsaften. Det andre poenget er at kalkunen for mange nordmenn er den retten som tydeligst fremkaller assosiasjoner til nyttårsaften. På denne måten vil folk uten lang materfaring gripe til de mest åpenbare matkoblingene til kvelden når det skal stille i stand til nyttårsaften, kanskje for først gang, sier Zondag.
– Det er mer mangfold å spore på tallerkenen på nyttårsaften, men det er de mer åpenbare koblingene til nyttårsaften som de unge kaster seg over, avslutter Zondag.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Nordmenn vil ha kjøtt og andre rene råvarer29.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Å spise mest mulig rene råvarer og unngå prosessert mat er det kostholdet som flest nordmenn ønsker å ha. Videre er animalske matvarer som kjøtt, egg og melk de viktigste proteinkildene for nordmenn. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion.
Folk flest dropper dietter26.4.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et flertall av nordmenn velger å spise variert og avstår fra strenge dietter. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion.
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom