Sønstebyfondet

SØNSTEBYPRISEN 2024

Del
Gunnar Sønstebys livsgjerning var av en enestående karakter. Som frihetskjemper og samfunnsbygger la han ned en formidabel innsats for landet i så vel fredstid som krigstid.
Foto: Olga Anna Dryll
Foto: Olga Anna Dryll

Med en ballast av dekorert mot og varm livsvilje, benyttet han enhver anledning til å være et talerør og forkjemper for et demokratisk samfunns grunnleggende verdier.
 
For å hedre Gunnar Sønstebys livsgjerning, samt bidra til å videreføre hans viktige budskap, ble Gunnar Sønstebys Minnefond etablert i 2013. Som en viktig del av minnefondets virke, deles det ut en årlig pris i Gunnar Sønstebys navn.
 
I henhold til statuttene skal prisen deles ut til «(…) den person eller organisasjon som i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet.»
 
Prisen ble første gang delt ut i 2015, og i fjor gikk prisen til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for hans ekstraordinære engasjement og lederskap i en svært dramatisk og uforutsigbar tid for Europa og NATO.

Sønstebyprisen 2024 tildeles de jødiske veiviserne i “Veiviserprogrammet”.

Tildelingen er intet innlegg i debatten om krigen mellom Hamas og Israel. Valget av årets prisvinner er en klar og tydelig erkjennelse av at vi ser et økende jødehat også i vårt land, som må tas på på alvor.

Det industrielle folkemordet på Europas jøder karakteriseres med all grunn som Andre verdenskrigs største forbrytelse. I dag, 26. november, markeres deportasjonen av 773 norske jøder med DS “Donau”. Bare 38 av disse overlevde dødsleirene, resten ble ofre for nazistenes folkemord. Til grunn for dette lå en dyp antisemittisme, utviklet på europeisk jord gjennom århundrer.

Etter krigen trodde nok de fleste at vi var vaksinert mot antisemittismens gift. Slik er det ikke. I hele Europa blomstrer jødehatet på ny og den jødiske minoriteten føler seg ikke trygge på vårt eget kontinent. Mange unngår å vise sin religiøse tilknytning fordi de er jøder.

Dette gjelder også norske jøder. Det har vi ikke minst sett denne høsten. Holocaustsenterets holdningsundersøkelser viser da også at rundt ti prosent av oss nordmenn dyrker stereotypier og fordommer mot jødene.

I 2016 lanserte den daværende regjeringen "Handlingsplan mot antisemittisme". I høst har Støre-regjeringen funnet grunn til å videreføre denne handlingsplanen.

Et av tiltakene er etableringen av "Veiviserprogrammet".

Dette er unge jødiske frivillige som etter grundig opplæring bruker et år eller mer av livet sitt på å reise rundt på skolene som folkeopplysere om det å være jødisk. Målet er å øke kunnskapen, bygge ned fordommer og slik forebygge økende jødehat hos nye generasjoner.

Siden ordningen ble satt i verk har de jødiske veiviserne møtt rundt 40 000 skoleelever. I fjor ble totalt 224 skoler besøkt. 210 av disse er videregående skoler, 14 er på ungdomstrinnet.

De jødiske veiviserne engasjerer elever over hele landet. De representerer en svært liten minoritet på ca 1300 mennesker. Derfor er det gjennom dem mange elever for første gang møter en jøde. Responsen de norske veiviserne får, forteller en historie om at deres virksomhet både er nødvendig og bidrar til holdningsendring.

I sin tale ved 80-årsmarkeringen i Oslo rådhus for deportasjonene av de norske jødene trakk statsminister Jonas Gahr Støre spesielt frem de jødiske veivisernes betydning:

"Særlig gjør det et sterkt inntrykk på meg å møte de jødiske veiviserne. Dere er ikke mange, men dere når langt og har stor betydning (...) At veiviserne skaper slike møter (med elever i norsk skole) er et viktig bidrag mot stereotypier og fordommer, og gir kunnskap og læring."

Gunnar Sønsteby la stor vekt på folkeopplysning og holdningskamp. Han var da også en folkeopplyser av stort format og så verdien av utrettelig å reise rundt for å snakke nettopp til de unge.

Derfor er en pris til "Veiviserprogrammet" i hans ånd.

Dessuten er de jødiske veiviserne et eksempel på sivilt mot. Dette er unge mennesker som reiser rundt med en viktig oppgave, men som også møter fordommer og uvitenhet.

Sønstebyprisen 2024 hedrer en gruppe unge mennesker som med kunnskapsbasert opplysning om jødisk liv, kultur og religion bidrar til at antisemittisme ikke får feste seg hos stadig nye generasjoner.

Slik går de jødiske veiviserne inn i en meget viktig tradisjon. Og slik er “Veiviserprogrammet” også en verdig vinner av Sønstebyprisen !

Prisutdelingen vil gjennomføres i Oslo fredag 12.januar.

www.no24.no

Kontakter

Harald Sunde, styreleder, Gunnar Sønstebys Minnefond
Telefon: 474 58 906


Harald Stanghelle, leder nominasjonskomiteen, Gunnar Sønstebys Minnefond
Telefon: 906 00 006

Bilder

Foto: Olga Anna Dryll
Foto: Olga Anna Dryll
Last ned bilde
Foto: "Veiviserprogrammet"
Foto: "Veiviserprogrammet"
Last ned bilde
Foto: "Veiviserprogrammet"
Foto: "Veiviserprogrammet"
Last ned bilde

Om Sønstebyfondet

Sønstebyfondet
Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo

http://www.no24.no
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye