– Det er et historisk press på norsk energipolitikk
– Norsk energipolitikk er på samme tid både innenriks-, utenriks- og sikkerhetspolitikk i et omfang og styrke som landet ikke tidligere har stått overfor.
Det sier professor i petroleumsøkonomi og politisk økonomi på Høgskolen i Innlandet, Ole Gunnar Austvik.
Han har jobbet med olje- og gassmarkeder i en årrekke - nå skal han kartlegge endringer i energiens geopolitikk med vekt på utenriks- og sikkerhetspolitiske implikasjoner for Norge.
Norge i verden
Russlands krig mot Ukraina har gjort norsk energi brennhet, og aktualisert og tydeliggjort Norges særstilling blant vestlige land.
Energisektoren har blitt så stor i Norge, spesielt olje og gass, at den nå betyr veldig mye for Europa og resten av verden. Europa og verden har interesser av at vi fortsetter, og kanskje har også noen interesse av at vi ikke fortsetter.
Norge har blitt en stor aktør i energimarkeder av strategisk betydning. Med det følger stor oppmerksomhet fra andre land.
– Mye tydeligere enn før har vår olje- og gassvirksomhet plassert oss i energiens geopolitikk, og med det i utenriks- og sikkerhetspolitikk både for venner og fiender, forteller Austvik.
I sum reiser situasjonen spørsmål om i hvilken grad og på hvilke måter Norge som storeksportør av petroleum utsetter seg for geopolitisk risiko, og gir landet en sårbar posisjon.
En vekker
I september i fjor eksploderte det i Østersjøen. Tre store lekkasjer ble oppdaget på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Begge rørene frakter naturgass mellom Russland og Tyskland.
Det tok ikke lang tid før Russland ble mistenkt for å stå bak sabotasjen.
Norsk gassinfrastruktur ble plutselig et av Europas fremste terrormål, med en kraftig oppgradering av beredskapen på norsk sokkel, og i samfunnet ellers, som følge.
– Hendelsene i forbindelse med Ukraina-krigen, men særlig det som skjedde i Østersjøen, førte til at energipolitikken kom høyt opp på den politiske agendaen – ikke bare på den militærfaglige agendaen, sier Ole Gunnar Austvik.
EU og EU-land er, med bortfall av store deler av russisk olje og gass, opptatt av både markeds- og forsvarssikring av norske leveranser, og flere land deltar allerede i sikring av disse.
Storpolitiske endringer
Forskningsprosjektet som Forsvarsdepartementet har bestemt seg for å gi støtte til skal altså kartlegge hvordan Norge er plassert i verdenspolitikken.
Sentralt her blir blant annet å se på endringen i forholdet mellom Europa og USA på grunn av krigen.
– USA har nå nesten tatt over hele Russlands rolle som gasseksportør – på et år! Hvordan vil det endre forholdet mellom Europa og USA, men også vårt forhold til EU og til USA, spør Austvik.
HINN-professoren sier vi står overfor en ny forutsetning i det utenriks- og sikkerhetspolitiske samarbeidet i verden.
Frem til nå har EU og USA vært på samme side i markedene.
– Nå er USA på den andre siden, noe som gjør at EU får et avhengighetsforhold til USA som de tidligere hadde til Russland. Det er ingen liten endring, og det kan opplagt påvirke vår hverdag også, sier Ole Gunnar Austvik.
Nøkkelord
Kontakter
Ole Gunnar Austvik, professor, Høgskolen i Innlandet
E-post: ole.gunnar.austvik@inn.no
Telefon: 906 77 251 eller 61 28 82 46
Bilder
Om Høgskolen i Innlandet
Følg pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskolen i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet
En av tre ungdommer utsatt for seksuell trakassering: – Et alvorlig folkehelseproblem24.10.2024 13:12:20 CEST | Pressemelding
Norske ungdomsskoleelever som har opplevd seksuell trakassering har høyere nivåer av depresjon og ensomhet, og lavere nivåer av selvfølelse og velvære, viser forskningsrapport.
Styrker desentralisering av utdanning7.10.2024 12:56:02 CEST | Pressemelding
Høgskolen i Innlandet får 12 millioner kroner fra en pott for desentralisert utdanning i regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2025. Ellers er budsjettet uten store overraskelser.
NOKUT sier ja til status som universitet12.9.2024 11:23:21 CEST | Pressemelding
Styret i NOKUT åpner for at Høgskolen i Innlandet kan bli universitet. Dermed gjenstår kun en formell beslutning fra Kongen i statsråd.
Høgskolefilosof får høythengende EU-stipend5.9.2024 12:02:21 CEST | Pressemelding
Filosof Olav Vassend har klart noe ingen andre på Høgskolen i Innlandet har klart. Han har fått et av de berømte oppstartstipendene til Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Presseinvitasjon: Høgskolen i Innlandet og Hæren utvider samarbeidet30.8.2024 13:28:27 CEST | Pressemelding
Høgskolen i Innlandet (HINN) og Hæren jobber sammen for å løfte Hærens operative evne. Mandag signeres en ny avtale i Terningen Arena i Elverum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom